Novosti Sport Događanja

Ovacije za sjajan dokumentarac o Fujiju na svečanoj premijeri: Ono 'nemoguće' je samo malo teže postići!

27.09.2021. / Damir Žbulj

U prekrasnom ambijentu zagrebačkog kina Kaptol Boutique Cinema održana je velika premijera dokumentarnog filma 'Fuji', koji je posvećen našem velikogoričkom Judo klubu za osobe s invaliditetom istoimenog naziva.

Film je nastao kao presjek dosadašnjeg rada Fujija, koji je s radom počeo 2012. godine, a posljednje tri godine provodi različite sjajne aktivnosti u sklopu EU projekta - Judo inkluzija.

Jedan od ciljeva filma bio je, kroz priče mladih Fujijevaca s cerebralnom paralizom, istaknuti važnost potrebe integracije djece s poteškoćama u sportske aktivnosti s djecom bez teškoća.

Predsjednica Marina Drašković, koja je i sama dugogodišnja judašica, bivša šesterostruka prvakinja Hrvatske, odvažila se ući u ovaj projekt prva u Hrvatskoj, a rezultati su fantastični.

"Ovaj film nastao je kako bi potaknuo druge sportske klubove da u svoje redove uključe i djecu s teškoćama. Hvala mojoj obitelji na beskompromisnoj podršci, hvala svim trenerima, 'Pinkyjevcima','Fujijevcima', Hrvatskom judo savezu, Gradu Velika Gorica, svim institucijama i pojedincima koji nam pomažu. Pokazali smo da je nemoguće samo malo teže za postići i idemo dalje s istim razmišljanjem," poručila je Marina neposredno uoči prve projekcije, uz ovacije prisutnih.

Judo nije samo sport, nego i životna filozofija pa je i to njegova velika prednost...

Autori filma, Dino Julius i Luka Hrgović, pobrinuli su se da kroz 20 minuta filma, kroz zanimljive priče sportaša i ostalih članova kluba Fuji, istaknu glavne vrijednosti i ideje kluba, a to su prije svega snaga prijateljstva, te važnost sporta i inkluzije. Suzne oči, dugački pljesak i brojne čestitke nakon prikazivanja filma, potvrda su kako su uspjeli u svom naumu.

Svečanoj premijeri nazočili su brojni uzvanici i visoki gosti. Među njima izaslanik ministrice turizma i sporta, ravnatelj Uprave za sport, Krešimir Šamija, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen i predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak...

"Ovdje sam prvenstveno kao judašica i osoba koja vjeruje da judo obogaćuje živote. Zbog toga čestitam Marini, ne samo na ovom predivnom uratku, nego prvenstveno na svemu što rade kroz klub, jer je osvojila puno više od olimpijske medalje," rekla je Čorak.

Jedan od glavnih ciljeva za kreiranje ovoga filma bio je dati sportašima s poteškoćama medijski prostor te na taj način ukazati na nužnost poticanja drugih sportskih klubova na inkluziju. Narator je Rene Bitorajac, a u filmu se pojavljuje i olimpijski prvak Satoshi Ishii, zlatni iz Pekinga 2008. godine, koji je i veliki prijatelj kluba i već je nekoliko puta došao u Veliku Goricu pružiti podršku klubu i malim judokama prenijeti svoje bogato i veliko znanje i iskustvo.

Velikogorička premijera bit će u utorak od 18 sati, a dio ulaznica dostupan je svima te ih od možete besplatno preuzeti na blagajni kina.


Foto: Lukša Marotti

Podijeli