Novosti Sport Događanja

Predstavljen novi trener: Ne možemo mijenjati predsjednika, ni svlačionicu

25.02.2020. / Damir Žbulj

Litavac Valdas Dambrauskas i službeno je predstavljen kao nasljednik Sergeja Jakirovića na klupi Gorice.

Neće mu biti lako, jer je njegov prethodnik ostvario neke stvarno spektakularne rezultate, ali prvu krizu u klubu nije 'preživio'.

Sportski direktor Mindaugas Nikoličius jako dobro zna Dambrauskasov način rada, jer su zajedno surađivali u Žalgirisu gdje su i osvojili dva naslove prvaka Litve.

VJERUJEMO U BORBU ZA EUROPU

Nikoličius je uvjeren kako je njegov 43-godišnji sunarodnjak najbolje rješenje u ovom trenutku.

"Odluka nije bila laka, jer smo imali jako dobru suradnju sa Sergejom. No, u posljednjih deset utakmica dobili smo samo dvije i 540 minuta nismo zabili gol. Još uvijek mislimo kako sezona nije gotova i kako možemo dati dodatni impuls momčadi. Odlučili smo da je ovo najbolje rješenje i da probamo nešto promijeniti."

"Pitanje je odgovornost. U nedjelju sam na sastanku s predsjednikom predložio kako mogu podnijeti ostavku, ako je to potrebno i ako misli da je to najbolje za klub. No, predsjednik je odlučio kako ćemo promijeniti trenera i da ćemo vidjeti što će se dogoditi..."

Direktor latvijskog kluba RFS iz Rige je Maris Verpakovskis, bivši igrač Hajduka, koji je omogućio trenerski transfer.

"Imam osjećaj kako je Valdas najbolji izbor. Radili smo već zajedno, znam njegove kvalitete i u ovoj situaciji kad nemamo puno vremena za prilagodbu izabrao sam osobu koju znam najbolje i u koju vjerujem. Mislim kako ima znanja i iskustva, osvajao je trofeje i vjerujem da nas može vratiti na pobjedničke staze. Još uvijek vjerujemo da se možemo do kraja sezone boriti za Europu!"

"Nije bilo nikakvih problema u komunikaciji između trenera i igrača ili bilo koga drugoga u klubu. Jakirović je u svom ugovoru imao članak ako ne osvoji četvrto mjesto da se ugovor automatski raskida. Zato smo i željeli sada napraviti smjenu i isplatili odštetu, jer vjerujemo kako se nešto može promijeniti," naglasio je posebno Nikoličius.

NE MOŽEMO MIJENJATI PREDSJEDNIKA...

Kako i priliči situaciji, najviše je za poručiti imao predsjednik Nenad Črnko, koji je odmah nakon utakmice u Splitu 'otpisao' Jakirovića.

"Ove situacije su u nogometu normalne i vječnost ne postoji. S druge strane, klub mora rasti, i dok vidimo ambiciju da možemo nešto promijeniti što se tiče rezultata, pokušat ćemo napraviti ono što mislimo da je najbolje. Takve odluke su uvijek na meni, predsjednik tijekom godine ne mora donositi puno odluka, ali su one uvijek teške," rekao je Črnko na predstavljanju novog trenera te se zahvalio na radu i doprinosu bivšeg stratega Gorice:

"Dogodila se kriza rezultata, a pošto ne možemo mijenjati predsjednika, ne možemo mijenjati igrače u svlačionici, smatramo da je ovo najbolji potez za Goricu. Sigurno kako će i bivši trener Jakirović, kroz ugled kojeg je stvorio u našem klubu, ubrzo naći novi posao, u Hrvatskoj ili u inozemstvu."

"Siguran sam da će napraviti veliku karijeru. Rastali smo se prijateljski i ostavili smo otvorena vrata za neke buduće suradnje."

Črnko tvrdi kako ovakav rasplet nije bio ranije planiran...

"U nogometu teško možete provoditi demokraciju. Dok provodite demokraciju izgubite na vremenu, a onda i na rezultatu. Dok sam i ranije donosio slične odluke uvijek su se dogodile u kratkom vremenu. Nakon Hajduka, u komunikaciji sa sportskim direktorom, pola sata nakon utakmice donio sam odluku da je u ovom trenutku ovo najbolje i za klub i za trenera i da pokušamo izvući ovu situaciju. Ne možete to planirati, jer smo vjerovali da se kontinuitet loših rezultata možemo promijeniti u Splitu. Mislim kako ne bi bilo korektno niti prema treneru, ni klubu da smo eventualno rekli da probamo odraditi zajedno još i utakmicu s Istrom. Jer, da je i tada izostao rezultat onda bi se svi pitali zašto smo čekali...

"Netko je morao prelomiti! Prespavao sam i drugi dan sam bio siguran kako je moja odluka konačna. Čak sam bio spreman podržati sportskog direktora da je on želio nastaviti suradnju s Jakirovićem, ali na kraju smo zajednički odlučili. Nije bilo planirano, jer da je bilo tako, onda bismo to napravili još i tijekom zime."

NISMO 'FEJSBUK' KLUB

Ne obazire se predsjednik Gorice na negativne kritike navijača, kojima nije najbolje sjeo Jakirovićev odlazak.

"Znam da ima negativnih komentara navijača, ali sam i svjestan kao mi nismo 'fejsbuk' klub i ne vodimo klub da osluškujemo javnost nego vjerujemo sebi i u svoje poteze. S istim sam se medijskim pritiskom i pritiskom javnosti suočio i prije 616 dana kad smo doveli Jakirovića, kad su svi komentari bili negativni. Imamo svoj put, vjerujemo u sebe, ali ovo je nogomet, ovo je sport ovisimo o rezultatu i vrijeme će pokazati je li ova odluka bila dobra."

Vidjet će se već u petak po zanimanju navijača i posjeti na Gradskom stadionu, koliko su turopoljski ljubitelji nogometa zadovoljni s aktualnim potezima klupske Uprave.

Ciljevi još uvijek ostaju isti, napad na četvrtu poziciju i borba za Europu.

"Naravno kako još uvijek vjerujemo u plasman u Europu. Smatramo da imamo dovoljno utakmica pred sobom i da s ovom promjenom, koja bi trebala donijeti nešto pozitivno i da se vratimo u kontinuitet dobrih rezultata. Imamo ključnu utakmicu protiv Istre, nakon toga protiv Varaždina pa Lokomotive. Možemo se vratiti u igru. Ako ne uspijemo, onda imamo priliku izgraditi momčad u ova tri mjeseca. Mislim kako ispod šestog mjesta nećemo biti. Vjerujem kako se možemo uhvatiti u koštac ne samo za petu, nego i za četvrtu poziciju, što nam je i bio cilj na početku sezone."

PITANJE ČRNKOVE ODGOVORNOSTI - NE DOLAZI U OBZIR

Odbacio je Črnko bilo kakvu svoju odgovornost, čak i ako nakon trenerske smjene rezultati ne budu priželjkivani...

"Pitanja o mojoj odgovornosti, ako ne bude takvih rezultata koji narušavaju stabilnost Gorice, ne dolaze u obzir! Ako i ostanemo na šestom mjestu i ako izgubimo sve utakmice do kraja ne postoji naša odgovornost, osim ako to neće tražiti naša Skupština. Niko smatra kako je on odgovoran za sportski rezultat, ali je taj njegov prijedlog bio u razgovoru na kavi i nije to bila službena ostavka. To po meni ne dolazi u obzir i to je za mene nebitno."

DODANA VRIJEDNOST - PRODAJA IGRAČA

Uz sportski rezultat vezana je i vrijednost igrača na tržištu, što je Črnku, Nikoličiusu, kao i litavskim investitorima sigurno najvažnije.

"Morate biti svjesni da smo klub koji ima pet puta manji proračun od konkurencije i da moramo razmišljati gospodarski. Želja nam je da klub raste u svakom pogledu, da "ima i međunarodni respekt i da si otvorimo neke opcije za klupske prihode. Nažalost je u Hrvatskoj tako. Ne može se živjeti od sponzora, ne može se živjeti od TV prava kao u nekim drugim zemljama i jedino kroz dobre rezultate i rast kluba možete osigurati dodanu vrijednost kroz prodaju igrača."

"Vrijeme će pokazati jesu li se neki igrači mogli bolje razvijati. U ovom trenutku prioritet mi je bio rezultat u posljednjih pet utakmica i želja da se u nastavku sezone uključimo u borbu za planirane pozicije. Nakon toga ćemo raditi analize i pripreme za iduću sezonu. Mislim kako niti u jednoj situaciji opstojnost kluba nije uzdrmana i da će klub nastaviti funkcionirati kao i do sada," zaključio je Črnko.

Novi trener Valdas Dambrauskas pun je optimizma, a službeni debi imat će u petak od 19 sati na Gradskom stadionu protiv Istre 1961, koju s klupe vodi Velikogoričanin  Ivan Prelec.

"Sretan sam što sam ovdje, znam koje su klupske ambicije. Poznam sportskog direktora, radili smo nekoliko godina zajedno, osvajali smo trofeje..."

"Mislim kako se ništa ne događa slučajno!"

"Pratio sam neke utakmice Gorice još prošle sezone. Znam kakav ima stil, znam da ima igrače s velikim potencijalom. Vjerujem samo da im je potreban poticaj. Ciljevi se nisu promijenili. Želim stvoriti ekipu koja ne gubi. Naravno, to se može reći samo za Liverpool, ali ne mislim tu samo na rezultat nego na mentalitet momčadi. Možemo izgubiti, ali želim da se uvijek bori i da dugoročno ostvari svoje ciljeve."

RAME UZ RAME U ŽALGIRISU

Neka vrsta kontakta je sigurno postojala i ranije, a sve je oko dolaska Dambrauskas u Veliku Goricu riješeno u jednom danu. 

"U neku ruku me iznenadio poziv, ali u neku ruku i nije. Imamo dugačku zajedničku povijest, tri godine smo rame uz rame radili u Žalgirisu i taj odnos je bio produktivan. Kad imate takav odnos onda se nadate kako ćete jednog dana ponovno raditi zajedno."

"Ponosan sam na svoju karijeru, nikad nisam bio profesionalni igrač kakav sam želio, radio sam naporno, učio i počeo sam od amaterske razine i rada s djecom. Radio sam u Engleskoj, na akademijama, na poluprofesionalnoj razini i stigao sam do profesionalnog nogometa. Mindaugas mi je dao priliku u Žalgirisu i vjerujem da tu suradnju možemo ovdje i nastaviti."

KARAKTER I MENTALNA SNAGA - KLJUČ REZULTATA

Nije novi trener želio još otkriti kakvu će formaciju i sustav koristiti, prije nego bolje upozna igrače kroz prvih nekoliko treninga.

"Mislim da sam taktički 'fleksibilan' i prvi bih želio upoznati igrače i njihovu osobnost i karakter, kao i mentalnu snagu. Bez toga nema rezultat u današnjem nogometu. Nakon toga ćemo vidjeti kakvu ćemo taktiku slagati. Mislim da je ključna riječ balans u momčadi i moramo vidjeti za što su ovi igrači spremni. U svim mojim prijašnjim ekipama imao sam dovoljno sreće da se borimo za trofeje i imao sam sreće da moje ekipe dominiraju igrom na travnjaku. Vidjet ćemo. Mogu se adaptirati, ali moram prvo upoznati igrače. Gledao sam dovoljno utakmica Gorice da znam većinu igrača, neke koji su stigli ove zime još nisam vidio. Mogu ih prepoznati, znam im imena, pozicije i vjerujem kako će proces adaptacije biti što je kraći mogući."

Nahvalio je hrvatski nogomet, koji je kroz karijeru dobro upoznao.

"Hrvatski nogomet je poznat u svijetu i nije mi trebalo neko posebno upoznavanje. Naša reprezentacija je nekoliko puta igrala protiv Hrvatske, dok sam bio na klupi Ekranasa igrao sam protiv Dinama, za koje su tada nastupali i Luka Modrić i Eduardo da Silva. I Žalgiris je igrao protiv Dinama u kvalifikacijama Lige prvaka. Hrvatski nogomet govori sam za sebe. Znam da je i liga teška, hrvatski nogometaši poznati su diljem svijeta, a imao sam priliku i raditi s nekima od njih."

Novog trenera, ali i klupsku Upravu predvođenu predsjednikom Črnkom i sportskim direktorom Nikoličiusomo sigurno čeka zanimljivo i uzbudljivo proljeće.

Podijeli