Novosti Sport Događanja

Samozatajni plesač iz Kolareve

13.01.2017. / Nefertum IT
Matija Peternel (17) samozatajni je dečko iz našeg susjedstva, na prvu se ne razlikuje od svojih vršnjaka, voli sve što vole mladi, no krasi ga velika ljubav prema plesu kojoj je posvećen već pola svog života.

Sve je krenulo iz znatiželje u osnovnoj školi da bi danas gotovo svakodnevno trenirao po 2-3 sata jer ples je, kaže, njegova budućnost i ono u čemu se vidi i za deset godina.

- Počeo sam plesati prije nekih devet godina. Sve je počelo na tečaju plesa koji se održavao u mojoj osnovnoj školi Nikole Hribara. Krenuo sam na tečaj iz znatiželje i nastavio dalje plesati. Upisao sam se kasnije u plesački klub na Velesajmu,  počeo ozbiljnije trenirati i time se bavim i dan danas - započinje svoju plesnu priču Matija Peternel iz Velike Gorice

matijabyval1.jpg
(foto: Val photo design)

Poznati treneri

Na prvom tečaju plesa učili su razne plesove, no prepoznao se u dinamičnim latinoameričkim plesovima i standardnim plesovima koji su postali njegov smjer.

- Prvi trener bio mi je Siniša Kraševac, brat Hrvoja Kraševca koji je nastupao u "Plesu sa zvijezdama". Već tada sam počeo  provoditi dosta vremena trenirajući, skoro svaki dan sam bio u klubu, onda sam se prebacio u Plesni centar Zagreb. Sada mi je glavni trener Nicholas Quesnoit također iz "Plesa sa zvijezdama" i Nikolaj Romanov, inače iz Rusije , koji živi u Hrvatskoj već sedam godina - kaže Matija.

matijaplesac3.jpg
(Iz privatnog albuma)

U latinoameričkim plesovima i standardnim plesovima nema ništa bez partnerica, do sada ih je, kaže, imao četiri, a od rujna prošle godine pleše s Patricijom Herceg s kojom se trenutno priprema za Državno natjecanje u standardnim plesovima koje će se 29. siječnja održati u Koprivničko-križevačkoj županiji. Za nastup danas nema toliko treme koliko je imao na prvom turniru.

- Davno je bio prvi ples na prvom turniru, bilo je treme, plesao sam dva plesa, no s vremenom sam se naviknuo i trema je nestala. Upravo turniri na kojima se natječemo su mi najdraži dio plesa, iako, naravno, volim otići na treninge - kaže mladi Matija.

Treba uskladiti školske i plesne obaveze

Na trening mu nikad nije teško otići iako to gotovo uvijek znači da mora dva puta putovati iz Velike Gorice u Zagreb, a treninge mora i uskladiti sa školskim obvezama.

- Dosta je teško uskladiti nekada, sve mora biti isplanirano. Preko vikenda moram dosta učiti za cijeli tjedan i preko tjedna ponavljati za svaki sljedeći dan jer drugačije ne stignem. U 6 ujutro se dižem i idem s autobusom u školu, ako je do 15:00 škola, oko 16 dođem doma, ručam, napišem zadaću ili ponovim gradivo, odem na trening i dođem navečer oko 23 ili 23:30 ovisni koliko potraje trening - priča nam naš sugovornik koji se na treningu zadrži barem dva sata, a ponekad i tri.

matijaplesac1.jpg
(foto:VGdanas)

-U budućnosti se vidim u plesu i naravno bilo bi dobro da nađem neki sigurniji posao sa strane ili radim kao trener - kaže Matija koji je trenutno treći razred Grafičke škole gdje uči za zanimanje medijskog tehničara. 

Turniri se održavaju vikendom, i trenutno ih je manje. Posljednji na kojem je nastupio sa svojom partnericom bilo je Prvenstvo Grada Zagreba gdje su na običnom bodovnom turniru bili drugi iz standardnih plesova i treći iz latinoameričkih, a na paralelnom na Prvenstvu drugi iz standardnih plesova i četvrti u latinoameričkim plesovima.

matijaplesac5.jpg
(foto:Iz privatnog albuma)

Nastupa i za reprezentaciju

Uz uspjehe na plesnim turnirima stigao je i poziv za reprezentaciju za koju pleše zadnje tri godine.

- To je jako lijepo iskustvo, plesati za reprezentaciju, znamo ići na pripreme kada nam dolaze strani treneri, uz to imamo plesne i kondicijske treninge i to nam puno znači-dodaje Matija koji se nada što boljem plasmanu na nadolazećem Državnom prvenstvu.

- Cilj mi je na Državnom doći do 3-4. mjesta, ne želim visoko podizati ljestvicu da se ne dogodi da padnem emocionalno ako se ne ostvari što sam zamislio. Trenutno ne idemo za rezultatima toliko još, bitno nam je da treniramo,a ako dobro treniramo znam da će doći i rezultati s tim- siguran je Matija kojemu su najveća podrška njegovi roditelji koji ga prate na sve nastupe, kad god su slobodni i ponose se svakim njegovi plesnim uspjehom.

matijaplesac4.jpg

Podijeli