Novosti Sport Događanja

Zajedništvo u Zajednici športskih udruga: Jednoglasno usvojen financijski plan od deset i pol milijuna kuna

25.04.2019. / Damir Žbulj

U Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održana je četvrta sjednica Skupštine Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice. Jednoglasnost i zajedništvo bili su glavni nazivnici ovog okupljanja čelnika naših gradskih sportskih kolektiva, koji su usvojili ovogodišnji financijski plan u iznosu od 10 milijuna i 550 tisuća kuna!

U puno pravno članstvo primljene su dvije nove udruge članice, streljačko društvo Plemenitaš i triatlon klub Velika Gorica pa će tako, uz fitness klub Black Jack Gym, plesni klub Megablast i judo klub Kokica, koji su primljeni prošle godine, Zajednica na idućoj Skupštini imati 44 člana.

Podneseno je izvješće o radu Zajednice sportskih udruga Velike Gorice, izvješće o financijskom poslovanju te izvješću Nadzornog odbora, koji su prihvaćeni jednoglasno.

ŽELJKO VAĐIĆ NOMINIRAN ZA 'NERALIĆA'

Posebno je istaknuto kako je obnovljena i opremljena streljana u Lukavcu...

"Zahvalio bih se što je to napravljeno, ponosni smo, nadm se kako ćemo ju dobro koristiti i kako ćemo ostvariti još bolje rezultate. Jači smo nego Zagreb, dogovorena je suradnja sa streljačkim klubom Lukavec gdje će se olimpijski pobjednik i svjetski rekorder Josip Glasnović pripremati kod nas za Tokio. Ustanovilo se da su ovdje bolji uvjeti u Lukavcu nego u Zagrebu. Zahvaljujem se u suradnji, bez problema smo to napravili, dobro, kvalitetno i na vrijeme. Imamo tri streljačka kluba i nadam se kako će uspjesi biti još veći," poručila je legenda turopoljskog sporta, naš olimpijac Željko Vađić, koji je dobio i tu čast da bude prvi nominirani za nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora Milan Neralić, za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini.

Iskrenim i gromoglasnim pljeskom pozdravljena je ta odluka...

"Iznenadili ste me, prvi put čujem za ovu nominaciju i nadam se kako ću proći proceduru, a nakon mene i svi ostali. Ova nagrada bila bi i priznanje čitavom gradu i našoj zajednici. Svima hvala," dodao je emotivno Vađić.

"U našem gradu imamu jako puno takvih sportskih djelatnika i udruga koji su dali veliki doprinos i naša dužnost je da svake godine nastavimo predlagati svoje kandidate za ovu nagradu," nadovezao se predsjednik Zajednice Goran Kovačić.

HNK Gorica je zatražila na temelju povećanih troškova omladinskog pogona da u rebalansu Proračuna dobije dodatna sredstva, što su Izvršni odbor i skupštinari jednoglasno podržali. Naglašeno je kako ova sredstva nemaju veze sa seniorskim pogonom, nego isključivo sa školom nogometa HNK Gorica.

Darko Blažinčić je pojasnio zahtjev: "Troškovi su nam neizdrživi, imamo 24 selekcije, koje moraju putovati na natjecanja. Šest trenera su u stalnom radnom odnosu, ostali su 'honorarci',, a si oni u jednoj godini odigraju 550 utakmica. Ulazak u Prvu HNL i rezultatski uspjesi privukli su u klub velik broj djece, a znatne troškove imamo i u Velikoj Mlaki..." poručio je koordinator Nogometne škole i tehnički direktor HNK Gorica.

Za riječ se javio Luka Lasić, čelnik šahovskog kluba Velika Gorica, koji je u otvorenom istupu zamolio Zajednicu sportskih udruga Velike Gorice da im pomogne omogućiti prostore za djelovanje: "Već dvije, tri godine nemamo svoje prostorije. Iz 'Radnika' smo istjerani, dobili smo 'nogu u guzicu', čak nam je netko i ukrao šahovske satove. Neugodno mi je kad me roditelji pitaju gdje mogu doći s djecom na treninge, a ja im moram reći kako nemamo svoj prostor. Godinama smo na začelju raspodjele sredstava, ovaj put smo dobili 25 tisuća kuna, ali mislim kako smo jedina Udruga koja nema svoje prostore, a želimo predstavljati naš grad kao što to rade i nogometaši, košarkaši, rukometaši..."

ORGANIZIRANI PRIJEVOZ DJECE?

Josip Mučnjak iz Ženskog rukometnog kluba Udarnik zahvalio je na povećanju sredstava za ovu godinu, ali je istaknuo i velike probleme s terminima za treninge te prijevozom igračica na natjecanja u svim dobnim kategorijama, od Istre i Kvarnera pa do Koprivnice i drugih sjeverozapadnih krajeva Lijepe naše: "Prijevoz je nam je rak-rana, organiziramo se kako znamo, uz pomoć roditelja i svaki put molimo Boga da se ništa ne dogodi. Mislim kako bi trebao postojati organizirani sportski prijevoz djece za što bi se trebali pobrinuti."

Predsjednik Kovačić najavio je kako bi se u suradnji sa Županijom mogao postići dogovor s velikogoričkom srednjom školom o pojeftinjenju korištenja dvorane u 'Bakariću', sa sadašnjih gotovo 300 na 160 kuna.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec...

"Želim istaknuti da ova gradska Uprava na čelu s gospodinom Barišićem od 2009. pa do danas ima viziju kako unaprijediti naš sport. Nakon toliko godina rezultati su itekako vidljivi. po nekom mom razmišljanju Velika Gorica je pri vrhu sportske karte Hrvatske. Nećemo posustati i dalje ćemo raditi na poboljšanju infrastrukture za naše sportašice i sportaše i više izdvajati sredstava za našu Zajednicu sportskih udruga."

Gradonačelnik Barišić srijedu je proveo u Rovinju na završnici ženskog odbojkaškog Kupa, koji od ove godine nosi ime Snježane Ušić te je uveličao slavlje zagrebačke Mladosti, koja je s 3:2 svladala odbojkašice Rijeke.

DOM ODBOJKE U VELIKOJ GORICI

"Unazad nekoliko godina izgradili smo Gradsku sportsku dvoranu, koja je besplatna za sve naše sportske klubove, članice Zajednice sportskih udruga, sve naše nogometne terene, naših 15 klubova, uredili smo u posljednjih deset godina. Svim našim nogometnim klubovima Grad plaća režijske troškove, a ono što smo zadnje napravili usmjereno je kvalitetnoj rekreaciji za sve dobne skupine, a to je Gradski bazen..."

"Ciljevi za ovu godinu su napraviti tribine u našoj Gradskoj sportskoj dvorani, koja će moći primiti više od 500 gledatelja, napraviti novu rasvjetu, koja bi bila dovoljno kvalitetna za naše prvoligaše koji u njoj igraju, prije svega zbog televizijskih prijenosa. Veliki cilj nam je i u suradnji s Hrvatskim odbojkaškim savezom na području našeg grada izgraditi Dom i kamp odbojke i vjerujem kako ćemo to u nekih godinu dana realizirati," otkrio nam je Kolarec pa dodao:

"Siguran sam kako će sredstva u idućem Proračunu biti još veća, jer želimo pratiti pozitivan trend sjajnih rezultata kojeg pred nas stavljaju naše sportašice i sportaši, a to neće biti moguće ako ih ne budemo financijski pratili."

"U svim granama sporta smo pri vrhu u Hrvatskoj, od nogometa, rukometa i košarke pa do atletike, borilačkih i drugih pojedinačnih sportova. Vjerujem kako će u budućnosti ponovno biti i 'grad odbojke', to nam je cilj."

"Puno je posla pred nama, imamu dugoročnu viziju i volju nositi se s izazovima koji su pred nama. Veseli me što su sve odluke donesene jednoglasno, a ovo je najveći iznos podijeljen našim sportskim Udrugama. Prije svega dajemo podršku radu s mladima, a sigurni smo kako će se uložena sredstva vratiti kroz sjajne rezultate, kao i do sada..."

"Možda sam lokalpatriota, ali mislim kako je Velika Gorica po sportu, odmah nakon Zagreba, drugi grad u Hrvatskoj," zaključio je zamjenik gradonačelnika.

Predsjednik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice Goran Kovačić mogao je nakon Skupštine biti zadovoljan odrađenim poslom.

"Zajednica sportskih udruga zadnjih desetak godina funkcionira dobro, Izvršni odbor je sastavljen od predstavnika svih sportova i to su ljudi koji razmišljaju svojom glavom, imaju dobre prijedloge i ideje i mislim da nema razloga da bude bilo kakvih svađa. Zajedništvo je uvijek dobrodošlo, ali svatko ima pravo iznijeti nešto što ga smeta ili tišti. Svi su na kraju zadovoljni, ali možda i podjednako nezadovoljni, jer uvijek svi želimo da neke stvari budu bolje i da se izdvaja još više sredstava. Najbitnije za naš sport je da je ovaj financijski plan izbalansiran, dobar i razvojan," rekao nam je nakon sjednice.

"Sport u gradu nikad nije bio bolji. Nogometaši, rukometaši i košarkaši postižu sjajne uspjehe i to nije slučajno, makar drugi gradovima imaju puno veće financije. Momčadski, ekipni, ali posebno i pojedinačni sportovi osvajaju medalje na državnim natjecanjima, europskim i svjetskim prvenstvima i sada svi u Hrvatskoj jako dobro znaju gdje je Velika Gorica," poručio je za kraj.

 

 

Podijeli