Novosti Sport Događanja

Zimska malonogometna liga stigla do finala: Bit će sjajna atmosfera i prekrasno iskustvo za djecu

20.02.2020. / Damir Žbulj

Zimska malonogometna liga za djevojčice i dječake u organizaciji Nogometnog saveza Velike Gorice i Zajednice sportskih udruga Velike Gorice stigla je do svoje velike završnice. U subotu 22. veljače će se na terenu NC Panadić igrati utakmice za plasman i finalni susreti za medalje i trofeje ovog natjecanja za najmlađe, koje se održava u 14. izdanju.

Stjepan Grđan voditelj je Zimske malonogometne lige, ali i instruktor nogometa u NS Velika Gorica.

"Ove godine imali smo 40 ekipa u tri dobne kategorije, stariji i mlađi pioniri te početnici. Odigrat će se ukupno 240 utakmica, veliki broj u ovom tromjesečnom ciklusu. Cilj je bio da djeca u ovom jesenskom i zimskom periodu imaju službeno natjecanje. Stigli smo do finala, nositelji kvalitete su HNK Gorica i NK Kurilovec, a tradicionalno je tu i NK Buna...

"Nastupaju samo klubovi s velikogoričkog područja, a smisao je da djeca koja idu zajedno u školu da se natječu i da imaju posebnu strast. Najvažnije je to međusobno druženje, a u finalu će biti sjajna atmosfera, sve će biti puno i bit će to prekrasan događaj za tu djecu," naglasio je Grđan.

Stjepan Petrac također je jedan od voditelja i tajnik NS Velika Gorica.

"Ideja je bila na samom početku da djeca u zimskom periodu imaju neku zanimaciju i da se nastave baviti nogometom. Bilo je problema, ali svake godine je liga sve kvalitetnija i posjećenija. Sve više i više ekipa nastupa. U početku su najviše ekipa imali Gorica i Udarnik, današnji Kurilovec, ali smo inzistirali da se uključe i ostali klubovi. Ovo je 14. izdanje i zastupljeni su svi klubovi Nogometnog saveza Velike Gorice, makar s jednom momčadi. To nam daje posebno zadovoljstvo."

"Kvaliteta se iz godine u godinu povećavala, ova liga je odraz rada u pojedinim klubovima, od HNK Gorica i NK Kurilovec pa do Bune i NK Turopoljac."

Program u subotu počinje već od ranog jutra, od 8.30 sati, a u velikoj završnici Kurilovec 1 i HNK Gorica 2 igraju u kategoriji starijih pionira. Finalisti mlađih pionira su također Kurilovec 1 i HNK Gorica 2, dok će kod početnika za prvo mjesto igrati NK Buna i NK Turopoljac. Očekuje nas ponovno više od 11 sati malonogometnih uzbuđenja i u večernjim satima podjela medalja i trofeja.

"Zajednica je i pokretač i osnivač, s NS Velike Gorice, od samih početaka pratimo ligu, osiguravamo nagrade. Liga okuplja sve veći broj klubova, sve više mladeži i sve je kvalitetnija. Ispunili smo svoju osnovnu ideju i zamisao, cilj je bio da svi klubovi s područja NS Velika Gorica budu uključeni. Bilo je ranije određenih problema, malo i nemara među klubovima, ali zadnjih par godina je zadovoljstvo veliko i svi klubovi su se uključili," poručio je Darko Blažinčić, dopredsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice.

"ZSUGVG je na neki određeni način i nametnula sudjelovanje u ovoj malonogometnoj ligi. Jednostavno smo uvjetovali da se mora sudjelovati na ovakvim projektima, kako bi i kvaliteta bila što veća i kako bi se što veći broj djece sudjelovao u ovoj pauzi."

"Zajednica je zadovoljna projektom, nastavljamo po planu i nastojat ćemo da se u skladu s našim mogućnostima podigne na još veću razinu. Nadamo se kako će i svi naši klubovi dati svoj doprinos, kroz povećanje kvalitete i povećanje broja djece, ali i trenera i predstavnika klubova. Liga nam je svima na ponos, ali očekujemo kako ćemo ljestvicu podignuti još više. Redovito analiziramo stanje u ovom natjecanju, vidljivo je povećanje broja igrača, klubova. Podaci su impozantni kroz ovih 14 izdanja i ovo je najveći doprinos kojeg smo mogli dati. Sve u svemu projekt je jako dobar i podržavat ćemo ga i dalje. Kvalitetu su prepoznali i sponzori, uključio se i HEP, s time dobivamo novu dimenziju. Nadamo se kako će i drugi to prepoznati, od privatnog i javnog sektora, da će se uključiti i druge Udruge, a sve je to na dobrobit naše djece i klubova koji su uključeni u ovu ligu," istaknuo je Blažinčić.

Senad Harambašić iz NK Kurilovec iznio je svoja iskustva...

"Dugo godina uopće nije bilo mogućnosti sudjelovati u bilo kakvim zimskim aktivnostima, često smo odlazili u Zagreb na razne turnire. Pokretanjem Zimske lige dobili smo naše gradsko natjecanje, koja aktivirala sve klubove i koja je dala priliku za dokazivanje. Prisutne su i emocije i želja za pobjeđivanjem."

"Kroz sve ove godine, od sudaca, delegata, trenera roditelja, mislim da smo sazreli i imamo puno kvalitetniju ligu nego što je bila u samim začecima. Svi zajedno razmjenjujemo iskustva, mišljenja, programe i to je pravi primjer suradnje između svih nas."

"Kurilovec i HNK Gorica prednjače kvalitetom u NS VG i logično je da smo tu pri vrhu. Pohvaliti sve ostale klubove, koji su aktivni i koji se trude, pomažu nam svima da se usavršavamo. Rezultat nije prioritet, ali to ne možete reći djeci, njima se cilj dokazati i pokazati da su bolji od protivnika," dodao je Harambašić.

Utakmicu za treće mjesto kod početnika igraju Kurilovec i Lukavec, kod mlađih pionira HNK Gorica 1 i Kurilovec 2, dok će NK Buna i HNK Gorica 1 igrati za broncu kod starijih pionira.

Zlatko Petrac iz NK Buna pohvalio je projekt i rad s djecom u ovim zimskim mjesecima...

"NK Buna je od samih početaka u ovoj ligi, još od kad se igralo u 'Bakariću'. Prolazili smo problema i 'odrastanja' ove lige., U zadnjih par godina stvarno je dobila na kvaliteti i masovnosti. Svi klubovi su sve to jako ozbiljno shvatili. Organizacija je dobra i svi se pokušavamo toga maksimalno pridržavati."

Imamo emocije, drugačija viđenja, nismo roboti, ali dečki koji to vode drže sve pod kontrolom i vjerujem kako nema nikakvih problema."

"Mi ne bismo niti sad imali seniorsku momčad, nego su nas na to prisilili. Seniorska momčad na selu, u ovim vremenima je veliki problem. Najrađe bismo i sada radili samo s djecom, ali moramo imati ekipu gdje će se vidjeti taj konačni produkt. Naša djeca se skupljaju sa svih brega, od Opatije , Gornjeg i Donjeg Hruševca, Čakanca, Šiljakovine, Kozjače. Najmanje djece ima iz Bune. Djeca su 'žilava', bore se i žele se pokazati među boljim klubovima, kao što su Gorica ili Kurilovec. Utakmice su uvijek posebnog naboja, oni su jači i bolji, ali mi se ne damo i uvijek dajemo sve od sebe. Nakon poraza žele se i ostaviti nogometa i treba ih uvjeriti kako nekad nije sve u pobjedama. Ponekad moraš i izgubiti da bi idući put pobijedio," istaknuo je jedan od čelnika Bune pa zaključio:

"Roditelji navijaju za svoju djecu, ponekad zna biti žestoko, a bit će tako i u subotu kad će se igrati završnica. Ali, kad utakmica završi, emocije se smire. Djeci puno znači kad ih roditelji prate i podržavaju."

Podijeli