Novosti Sport Događanja

ŽRK Udarnik ponovno na državnoj završnici: Naš uspjeh možda nije vidljiv, ali je izuzetan!

06.03.2019. / Damir Žbulj

Fenomenalan rezultat ponovio je Ženski rukometni klub Udarnik, koji će i ove će godine predstavljati naš grad i cijelu Zagrebačku županiju na kadetskoj državnoj završnici prvenstva Hrvatske, koje je od 7. do 10. ožujka na rasporedu u Umagu.

Velikogoričanke su ove sezone pod vodstvom Saše Vučića dosegnule prošlogodišnji povijesni uspjeh te će se s najboljim hrvatskim klubovima ravnopravno boriti za naslov kadetskih prvakinja Hrvatske.

Ždrijebom je odlučeno kako će upravo vršnjakinje iz koprivničke Podravke biti prve suparnice našim mladim rukometašicama u Umagu, u četvrtak 7. ožujka od 17.30 sati.

UVIJEK JE TEŽE PONOVITI...

Lani su pod vodstvom Josipa Mesnika naše rukometašice zaustavljene u četvrtfinalu od zagrebačke Lokomotive te su na kraju završile na sedmoj poziciji. Ove godine Saša Vučić ima ambiciju s Udarnikom napraviti i korak više...

U razgovoru za VG Danas Vučić je pojasnio kako je uopće stigao u redove Udarnika te kakve su mu ambicije u klupskoj školi rukometa...

"Igrao sam kao klinac rukomet u Zagrebu i Medveščaku, kasnije sam postao rukometni sudac i Premijer ligu, najviši rang hrvatskog rukometa, sudim već više od 15 godina. S bratom sam prije desetak godina otvorio rukometnu školu 'Vučići', u kojoj smo obojica treneri. Radio sam kao trener u ŽRK Dubrava, gdje sam se pretežno bavio mlađim dobnim kategorijama, kao i ovdje. Prošle godine smo se razišli, a tada me predsjednik Mučnjak pozvao da dođem u Udarnik..."

"Predstavili su mi svoj projekt i iskazali želju da preuzmem mlađe kategorije te da posložim školu rukometa i hijerarhiju prema prvoj ekipi. Prihvatio sam taj poziv i sad sam ovdje. Moram pohvaliti sve u klubu i oko kluba, organizacija je na visokoj razini, sve je korektno i na vrijeme, imamo termine za rad s djecom, opremu," istaknuo je Vučić.

Ove godine je na završnici tek 12 klubova, a među njima je i jedan 'mali' ŽRK Udarnik.

"Imali smo ove godine jako težak put do završnice. Smanjen je broje ekipa, lani je bio 16 ove godine ih je 12. Borili smo se do posljednje sekunda za ovaj uspjeh. U početku je bilo teško, morao sam prvo upoznati ekipu, ona je morala upoznati mene. Kasnije smo uhvatili tu neku sinergiju i povezanost te smo stigli do pozicije da napravimo to 'malo čudo'. Uvijek je teže ponoviti takav rezultat, nego ga prvi puta ostvariti. Izuzetno smo sretni i zadovoljni zbog toga, i cure i Uprava pa naravno i ja skupa s njima," dodao je.

U Umag će putovati 15 djevojaka - Matea Josić, Dora Ciprić, Marta Turkalj, Ema Burić, Marija Perković, Doris Katalinić, Nera Butković, Nika Obajdin, Gabrijela Skrbin, Anja Vučićević, Karla Brakus, Erika Štefanić, Lucija Lovrić, Antea Fratnik i Ana Cerovski.

"Imamo 13 djevojaka u tom 2002. godištu, a u pomoć će im doći dvije mlađe cure. Desno krilo 2004. godište, koja je proglašena sportskom nadom godine u Velikoj Gorici i vratarku 2006. godište, koja daje rezultate na treninzima i utakmicama i za nju su se počeli zanimati i veliki klubovi."

"I za mene je ovo prvo iskustvo državne završnice. Prošle godine sam skoro s 2004. godištem Dubrave to napravio. Tako da sam i ja sam isto uzbuđen."

Udarnik je smješten u grupu A s Podravkom Vegetom iz Koprivnice, ŽRK Metković i ŽRK Sesvete. U skupini B su zagrebačka Lokomotiva, ŽRK Sinj, varaždinska Koka i ŽRK Trogir 58, dok su u skupini C ŽRK Split 2010, ŽRK 1234 Virovitica, riječki Zamet i ŽRK Darda.

"Pokušavam djevojkama objasniti cijelo vrijeme da nitko nije bolji o tebe dok to ne pokaže. Ako ostave srce na terenu kao što su to napravile u posljednjim utakmicama, ako budu prava ekipa i ako tako nastave na završnici vidjet ćemo što ćemo napraviti. Pa kako na kraju bude. Moj cilj je prvo probati zauzeti prva dva mjesta u skupini i dat ću sve od sebe da to probamo ostvariti i iz cura u pravom trenutku izvučemo ono najbolje što znaju," naglasio je Vučić, koji je maksimalno fokusiran na rad u Udarniku...

"Morat ćemo vidjeti hoće li Uprava na kraju biti zadovoljna s mojim radom. Gdje god sam radio davao sam svoj maksimum, tako će biti i ovdje. Uvijek se stavljam u službu klubu."

Vučić je pozvao djevojčice u djevojke da im se priključe na treninzima, a prije svega da se bave sportom.

"Probajte, dođite. Ako im se svidi mi smo tu. Samo neka se bave sportom, kako god se on zvao. To je izuzetno važno u današnje vrijeme, kad djece ne znaju ništa drugo osim mobitela, televizije, računala. kretanje je smanjeno na minimum, sve je više pretilosti među djecom i treba poticati bavljenje sportom u svakoj prilici."

U seniorskoj konkurenciji Udarnik se natječe u drugom razredu hrvatskog ženskog rukometa, u 2. HRL - Zapad. Nažalost, trenutno je na posljednjem mjestu sa samo dvije pobjede, no, još je dovoljno utakmica do kraja da se situacija drastično popravi. U klub se vratio Josip Mesnik, koji je lani napravio sjajan rezultat, a u završnici sezone bit će koncentriran samo na seniorsku ekipu...

Predsjednik Udarnika Josip Mučnjak analizirao nam je trenutnu situaciju u klubu...

"Stvarno je iza nas jesensko turbulentno razdoblje. Sad se nadam da je to konačno riješeno. Mesnik je na poziciji trenera seniorske ekipe, Saša Vučić je voditelj škole rukometa, zajedno s Martinom Vugrinović. Treneri su ustaljeni i sad nam treba malo vremena da se sve to skupa posloži na pravi način i podigne na višu razinu."

Ženski sport, a onda i rukomet, u velikim je problemima u cijeloj Hrvatskoj.

"Nadam se kako više neće biti odlazaka igračica. Šestu godinu sam predsjednik i šestu godinu moramo kombinirati i stvarati novu ekipu. Možda je problem u manjku sredstava. Moramo raditi na tome da se igračice zadrže u klubu. Možda treba plaćati igračice, no, sve je potrebno podignuti na jednu višu razinu."

ZA UDARNIK, ZA VELIKU GORICU...

"Potrudit ćemo se maksimalno zadržati poziciju u Drugoj ligi. Nakon posljednje utakmice rekao sam curama da je Senj pobijedio zato što su bili više 'domoljubni', imale su više želje napraviti taj rezultat za svoj Senj. Potrebno je stvoriti tu borbenost za Udarnik, za Veliku Goricu, mislim kako bi i onda imali kvalitetnije rezultate,"

"Priča se puno o tome kako se ulaže u ženski sport, a on stagnira i nazaduje. Svima je najlakše da mlade cure završe u odbojci. To nije kontaktni sport i možeš igrati bez pritiska. Svaka čast odbojci, oni imaju stotine djevojčica. No, dok je Olga Vađon bila u 'Hribaru' mi smo imali 100-tinjak djevojčica u rukometu. Izgleda da ovisi sve o tome koji su profesori u Osnovnim školama, gdje će ih usmjeriti..."

Uspjeh kadetske ekipe stvarno je za svaku pohvalu.

"Uz pomoć roditelja, uz pomoć Županije, kao i Zajednice sportskih udruga 'izgurat' ćemo ovu završnicu. Jer, kad se ostvari ovakav sjajan rezultat ništa nije teško. Uvijek se nađu sredstva. Curama sam također rekao, sad kad smo se izborili za mjesto u Umagu, sad treba imati želju biti prvi na toj završnici. Možda su i kvalitetnije ekipe protiv tebe, ali mora postojati neki visoki cilj i ambiciju," poručio je Mučnjak.

"Prvi smo u Županiji u ovom 2002. godištu. Bolji smo od Ivanića, od Dugog Sela, od Samobora, daje ti potvrdu kako ipak nešto vrijediš. Mi predstavljamo Zagrebačku županiju na ovom državnom prvenstvu. Možda ovaj uspjeh nije na prvu vidljiv, ali je u biti izuzetno velik."

Do kraja sezone ima još dovoljno utakmica...

"Još nije sve izgubljeno i još uvijek ima dovoljno utakmica da zadržimo naš plasman u Drugoj ligi. Najveći zadatak bit će zadržati ovo 2002. godište na okupu i oko toga graditi ekipu za budućnost, koja može igrati zajedno desetak godina. Ipak, u ženskom sportu je nažalost puno toga nesigurno. Evo, saznali smo kako Zamet i Đakovo odustaju od natjecanja u Prvoj ligi i to je katastrofa."

SPAJANJE GORICE I UDARNIKA

U Velikoj Gorici radi i ŽRK Gorica, koja se natječe u trećeligaškom društvu. Sve su glasnije priče oko spajanja udarnika i Gorice, kako bi se dodatno podignula kvaliteta ženskog rukometa u našem gradu.

"Priča se puno o tome u posljednje vrijeme. Ja sam za!"

"Ali, moraju biti oba kluba zainteresirana. Moramo zajedno funkcionirati, spojiti sredstva i možda bi se dalo napraviti bolji klub u našem gradu. Treba sjesti za stol i to razraditi. Ja sam već svim dao do znanja kako razmišljam, i Zajednici sportskih udruga i gospodinu Čureku."

Mučnjak s Udarnikom nastavlja borbu za što bolje rezultatske uspjehe!

"Možda bi i meni bilo lakše u Trećoj ligi, gdje nemaš tolike obaveze, gdje nema rezultatskog imperativa, nego se poput nas boriti se za opstanak u drugoligaškom društvu."

"Naša cijela škola je u potpunosti ustrojena, od 2011. do 2001. godišta. Dvije ekipe se natječu na državnoj razini, sve ostale u Županijskim ligama i mini-rukometu. Sve je postavljeno kako treba, a koliko dugo ćemo imati volje i strpljenja i hoće li to sve skupa funkcionirati, budemo vidjeli. Problem nam je skupa dvorana srednjih škola, dužno smo neka sredstva za termine, no, pokušat ćemo to što je prije moguće namiriti. Ne volim biti nikome dužan. Jednostavno, imamo puno termina, igračica, potrebno je financirati putovanja i za sve to su potrebna sredstva," zaključio je za kraj predsjednik Ženskog rukometnog kluba Udarnik.

Podijeli