(FOTO) Domaće delicije izmamile Velikogoričane na "Petek na Gorice"
Štrukle, gibanice, poderane gaće, domaći sirevi, suhomesnati proizvodi i lijepo vrijeme izmamili su Velikogoričane u Park plemenite opčine turopoljske na popularnu manifestaciju Petek na Gorice. Nakon ljetne pauze osim u jutarnjem terminu, organizatori poseban naglasak stavljaju na pojačan program tijekom popodnevnih sati.
Vrijedne žene okupljene u Klub žena Pokupsko na Petek su donijele slastice, starinske kolače.
-Pečemo langošice, poderane gaće koje su vruće i fine. Imamo i naše prepoznatljive suvenire, naušnice, magnetiće – kazala nam je Zorica Šestak, predsjednica Kluba žena Pokupsko.
Za kuhani sir iz Bobovice, iz Općine Sunja stajalo se u redu. Cijena sira koji teži oko kilograma je osam eura.
Prodajemo domaće sireve od kravljeg mlijeka, najviše radimo kuhane sireve ali proizvodimo i svježi sir i vrhnje. Imamo šest vrsta sira, vlasac, ljuti, buča, obični slani, s češnjakom i dimljeni – kazala nam je Petra Kolarić iz OPG - Juraj Kolarić.
Posjetitelji su imali priliku kušati i kupiti domaću zimnicu, džemove, med, kukuruzni kruh pripremljen na starinski način ali i obaviti gablec uz grah i poznate Ivanine štrukle.
Svi zainteresirani mogli su obaviti i jedan važan preventivni pregled – ultrazvuk štitnjače, izmjeriti tlak i šećer u krvi.
Građani će i od 17:00 sati moći dobiti informacije od liječnika i educirati se o načinima prevencije karcinoma štitnjače.
„Petek na Gorice” nastavlja se i poslijepodne.
U popodnevnom dijelu programa sadržaj je posjećen i djeci. Čarobno pero će predstaviti i prodavati svoje nevjerojatne proizvode za djecu, a Petku na Gorice pridružit će se i Malac Genijalac kako bi posjetitelje upoznao s nadolazećim programom u novoj sezoni. Osim toga, očekuju vas i radionice "Glina i vino" te izrada prirodnog balzama za usne u Centru za posjetitelje. Uz sve to, popodnevni dio programa obogatit će i besplatna degustacija novih Somersby bezalkoholnih napitaka – istaknuli su iz Turističke zajednice Velika Gorica.
(Mirjam Petretić Coha)