
Mraclin zapalio kotlove, zagrijao selo i održao tradiciju
Mraclin je i ove godine ostao vjeran svojoj jesenskoj tradiciji. Prva subota u listopadu već devet godina znači samo jedno. Vrijeme je za paljenje rakije. U organizaciji KUD-a Dučec i Zavičajnog društva Turopolje, u centru sela zapaljena su dva kotla. Jedan za šljive, drugi za kruške i viljamovku.
Miris domaće rakije širio se mjestom, dok su se gosti grijali na bažulj, kolače i tamburaški štimung.
-Ovo je deveta godina zaredom, priča koja je već postala prepoznatljiva. Proces počne još krajem ljeta kada skupljamo voće koje naš Zlatko Galeković priprema za rakiju. Sve je to zajednički trud. Ove godine smo osim tradicionalnog bažulja pripremili i burgere, da zadovoljimo i mlađu ekipu. Za svakoga ponešto - rekao nam je Matija Kos, predsjednik KUD-a Dučec.
Za kotlom je, kao i uvijek, stajao Zlatko Galeković, najiskusniji među domaćinima.
-Danas delamo nakon 21 dan berbe šljiva i krušaka. Danas se vidi naš trud, jesmo li dobro pripremili ili nismo. Čekamo da vidimo - rekao je uz smijeh. Na pitanje koliko dugo peče rakiju, samo je odmahnuo rukom. „Već 50 i nešto godina. Nemrem se ni setiti.“
Rakija se krčkala, atmosfera je rasla iz sata u sat, a posjetitelji su dolazili sa svih strana. To je dodatno podizalo raspoloženje.
Još jedna odlična tradicija u turopoljskom kraju, kojoj se posjetitelji uvijek rado vraćaju.
Galerija slika

Mraclin zapalio kotlove, zagrijao selo i održao tradiciju

"Jesen f Kuča": Bučnica, sunce i miris kolača privukli brojne posjetitelje

Razvoj turizma Zagrebačke županije: Usvojen Plan upravljanja destinacijom

Ponosno obilježavanje 1100 godina Hrvatskog Kraljevstva u Osnovnoj školi Novo Čiče

Biciklistički spektakl CRO Race u nedjelju prolazi i kroz Veliku Goricu: Imajte strpljenja, pripremite se za poremećaje u prometu

Marinina borba s karcinomom dojke: "Uz sve zapreke koje sam imala tijekom života, rak je bio najveća"
