Novosti Sport Događanja

Uđite u "Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja" i otkrijte majstore turopoljske umjetnosti!

26.09.2022. / Redakcija

Nakon što su Dani europske baštine počeli prošlu subotu kroz dječje poglede, vrijeme je da bacimo naš vlastiti pogled na povijest umjetnosti u Turopolju.

U Muzeju Turopolja ovu srijedu otvorit će se izložba „Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja“ čiji je cilj prezentirati dio fundusa likovne zbirke Muzeja Turopolja koja se počela oblikovati osnutkom muzeja 1960. godine.

Od samih početaka zbirke, kriterij za odabir djela nije isključivo njihova likovna vrijednost nego potreba za očuvanjem i zaštitom radova važnih za kulturu i povijest našega kraja te se nastoje skupljati radovi autora koji su životom i radom vezani uz Turopolje, Pokuplje, Posavinu i Vukomeričke gorice. Tijekom 62 godine muzejskog djelovanja sakupljeno je 475 umjetničkih djela, ponajviše grafika, zatim slijede slike, skulpture, crteži i predmeti primijenjene umjetnosti.

Novi početak izlaganja umjetničkih djela iz fundusa Muzeja Turopolja odlučili smo u najvećem dijelu posvetiti radovima pokojnih umjetnika i umjetnica poput Milke Bedeković, Stjepana i Milana Kičina, Josipa Markuza, Mate Mihinice, Slavka Peršića, Josipa Pukanića, Branka Šenoe, Dragutina Trumbetaša, Dore Vernić Fabijanec i Carla Dragutina Weingärtnera.

Pojam održivosti u baštinskom kontekstu podsjeća nas da su umjetnost i život jedno. Svako djelo u fundusu likovne zbirke priča nam priču o jednom vremenu, prostoru, društvu, ali i pojedincu. Svjedok je našeg identiteta, tradicije i običaja – nekih prošlih vremena koja želimo aktualizirati u sadašnjosti i očuvati za budućnost.

Autorica i kustosica izložbe je voditeljica likovne zbirke Muzeja Turopolja Valentina Radoš.

Otvorenje izložbe je u srijedu, 28. rujna u 18 sati u Muzeju Turopolja., a možete ju pogledati do 17. studenog.

Podijeli