°C 12

Aktualac (II. dio): O ležećim policajcima, gospodarenju otpadom, mjesnim odborima...

02.02.2019.

Redakcija

U drugom dijelu Aktualnog sata na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća načele su se teme ležećih policajaca, udžbenika o Turopolju, gospodarenja otpadom i dr.

Vijećnik Stjepan Rak (HSU) pitao je hoće li Grad i ove godine raspisati javni poziv za programe i projekte udruga iz područja socijalno-humanitarne i zdravstvene djelatnosti te braniteljskih udruga, kao i koliko sredstava je osigurano za tu svrhu i koji programi će biti financirani.

-Tu imamo osigurano 750 tisuća kuna za programe, a za te iste udruge imamo i dodjeljujemo i jednokratne financijske potpore tako da će se te udruge moći javiti i za jednokratnu pomoć. Tu smo osigurali 235 tisuća kuna, drugim riječima sveukupno na ovo što sam napomenuo osigurano je nešto malo manje od milijun kuna, preciznije rečeno 985 tisuća kuna. Ovim putem pozivamo sve građane i ljude koji su odgovorni u svojim udrugama da posjete stranicu Grada Velike Gorice kako bi mogli vidjeti koji se sve uvjeti traže pa da im onda kroz povjerenstvo za njihove programe možemo dodijeliti određena financijska sredstva- rekao je Kolarec koji je ujedno pohvalio udruge koje se bave humanitarnim radom, te braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata, kao i društvene i kulturne udruge koje itekako kvalitetno rade i s kojima imaju super suradnju.

Radne bilježnice i karte „Moj zavičaj“ i dalje besplatne

Drugo pitanje upućeno je zamjeniku Krešimiru Ačkaru hoće li Grad i ove godine nastaviti s projektom nabavke radnih bilježnica i karata „Moj zavičaj“, budući da se ne radi o obveznom već dopunskom nastavnom materijalu iz predmeta priroda i društvo.

-Program se provodi već desetak godina uspješno na našem području i nema razloga da bi prestao sa radom. Ono što je bitno naglasiti jest pozitivno mišljenje i o karti i o radnoj bilježnici koje svake godine daje stručno učiteljsko vijeće trećih razreda osnovnih škola Velike Gorice kao i kompletno stručno vijeće ravnatelja svih osnovnih škola Velike Gorice- odgovorio je Ačkar.

Pitanje je za zamjenika gradonačelnika Ačkara imao i vijećnik Stjepan Kosić (HDZ) kojega je zanimalo što je VG Čistoća poduzela po pitanju sustava gospodarenja otpadom, a na pitanje je odgovor dao direktor Čistoće, Ivan Rak.

-Vidite i sami da je u biti problematika gospodarenja otpadom postala aktualna ne samo u gradu Velikoj Gorici nego i u cijeloj Republici Hrvatskoj, a 2017. donesena je Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, a mi smo 2018. godine donijeli gradsku odluku koja se veže na ovu uredbu, a koja nama kao VG Čistoći definira u kojem smjeru mi moramo postavljati naš gradski sustav za gospodarenje otpadom. Ono što je važno reći jest da nas ta odluka obvezuje na to taj sustav bude sustav na kućnom pragu. Svaki od naših korisnika osim zelenih posuda za miješani komunalni otpad, mora dobiti plave posude za papir, žute za PET ambalažu i smeđe posude za biorazgradivi otpad ili kompostere ukoliko se odluče na njih- pojasnio je Ivan Rak.

Direktor Rak potom je kazao kako smatra da bi stvarno bilo loše da su išli u gradsku investiciju i dodatno opteretili građane, već da je puno ležernija situacija da to prepustimo Fondu koji je trenutno u fazi raspisivanja natječaja pa posude mogu očekivati između šestog i devetog mjeseca.

-Zato ne treba žuriti sa sustavom. Većina gradova u RH nije još donijela novi cjenik već su u fazi izrade. Treba ići oprezno i pružiti građanima najpravedniji i najbolji model kako bi oni bili zadovoljni, ali isto tako kako bismo dostigli ovaj vrlo visoki cilj koji nije nedostižan. I kako bi smo naravno time rasteretili gradski proračun da ga ne opteretimo još dodatnim penalima od strane EU- zaključio je Rak.

Ležeći policajci u Velikoj Buni, Jagodnom i na Plesu

Vijećnicu Katarinu Šeravić (SDP) zanimalo je gdje je zapelo otvaranje ograde na Plesu te kada će se postaviti ležeći policajci na ulici Šandora Bešćenskog u istom naselju, a odgovore su joj dali Ačkar i pročelnik Dubravko Katulić.

-Nažalost već nekoliko puta se proteže to pitanje kroz ovo vijeće kao zapravo zabrinutost i stvar dogovora kojeg smo postigli sa mještanima plesa. Velika Gorica je u svojoj ingerencija napravila i postigla apsolutno sve što je trebalo, sva odobrenja imamo međutim nakon svega kada smo postigli dogovor zapelo je sa međunarodnom lukom Zagreb oni uvjetuju još da im se asfaltira onaj kompletan kolnik putem starog terminala kako bi oni onda dali odobrenje da se pohodi konačno taj ulaz koji poduzetnicima koji tu imaju noćenja od krucijalne važnosti. Evo nažalost tu smo ograničeni i dobrom voljom znate da mi imamo čini mi se 5 % međunarodne zračne luke udjela, ali to je koncesionar koji ima svoje ovlasti i on odlučuje i mi se borimo, ali evo u ovom trenutku čekamo da uspijemo i naravno to ćemo i napraviti u dogovoru s ministarstvom- rekao je Ačkar.

Pročelnik Dubravko Katulić kazao je kako je on vjerojatno najveći protivnik ležećih policajaca, no da će ih morati postaviti na nekim mjestima.

-U proljeće kad se stvore uvjeti planiramo postaviti u Plesu ležeće policajce kako je i dogovoreno, isto tako postavit ćemo ležeće policajce i u Velikoj Buni i u Jagodnom. Za sve te projekte imamo odobrenje od policijske uprave, čekamo ljepše vrijeme i oni će osvanuti na lokaciji- odgovorio je Katulić.

Šeravić ih je podsjetila da i proljeće dolazi brzo, pa ako ništa drugo da će biti tu da ih podsjete što su obećali.

-Što se tiče Zračne luke baš sam se danas išla provozati. To je dakle osam kilometara i s jedne i s druge strane tako da nadam se da će Grad i ministarstvo naći način da se to riješi i napravi cesta, pogotovo zato što mislim da je to i u interesu države.

Vijećnicu Karmen Rak (MOST) zanimalo je zašto nema radnika kada je u pitanju izgradnja mosta u Šiljakovini, te je postavila pitanje malog vijećnika iz OŠ Eugena Kumičića, kojega je zanimalo kada će se izgraditi kombinirano igralište koje im je obećao gradonačelnik Barišić. Vijećnici su odgovore dali Ačkar i pročelnik Katulić.

- Kada je u pitanju most koji se radi u ulici Matkovići u vašem naselju, dakle Komunalac je 25. listopada 2018., sklopio ugovor s Gradom Velikom Goricom s čime ste upoznati. Ono do čega je došlo je zbog vremenskih neprilika i padalina, zbog toga su zapravo dogodile one neželjene situacije koje ste spomenuli da se nisu pojavljivali radnici na gradilištu, a i moramo znati da su bile vrlo niste temperature te nikako nije bilo moguće betonirati, a i isporuka materijala je također kasnila s obzirom na to da su došli blagdani i odsutnost ljudi i djelatnika i svih onih koji su koristili priliku blagdana za sami odmor. Bilo je gotovo nemoguće u tim uvjetima raditi, radovi idu i bit će završeni, ali tu smo vezani uz vremenske neprilike- kazao je Ačkar.Pročelnik Dubravko Katulić kazao je kako on inače nije zadužen za kombinirana igrališta.

-Ako je nešto gradonačelnik obećao u svakom slučaju , mogu i ja isto obećati da ćemo provjeriti i pogledati i napraviti to u svakom slučaju- odgovorio je Katulić.

Vijećnica Rak kazala je kako nije zadovoljna odgovorima, te da vremenske neprilike nemogu biti izgovor kada je riječ o mostu u Šiljakovini.

-Kad je bilo lijepo vrijeme građevinskih radnika nije bilo, ako su radnici u Velikoj Gorici mogli raditi na energetskoj obnovi zgrada, znači da su ovi mogli betonirati u Šiljakovini. Tako da se definitivno na to ne možete vaditi. A što se tiče drugog odgovora, evo ovako nekoliko godina se radi to razmatranje, ove godine napokon ispunite svoje obećanje- kazala je Karmen Rak.