Novosti Sport Događanja

Bio je to zadnji Aktualac u godini. Evo što je zanimalo vijećnike

19.12.2019. / Romana Šimek

Posljednji puta u 2019. godini jučer su se sastali gradski vijećnici koji su na ovoj 18. sjednica Gradskog vijeća Velike Gorice kao glavnu točku imali usuglasiti rebalans ovogodišnjeg proračuna. Sjednica je započela aktualnim satom s kojega izdvajamo ova pitanja gradskih vijećnika.

Vijećnica Katarina Šeravić upitala je da li se novac od koncesije Zračne luke ulaže u gradske četvrti i mjesne odbore koji se nalaze u uzletno sletnoj zoni? Nadalje, upitala je planira li Grad poboljšati povezanost željezničkog kolodvora s autobusnom linijom.

- Grad Velika Gorica kao suvlasnik u Zračnoj luci Zagreb u vlasništvu od 5%, kao i Županija te Grad Zagreb 35% i RH 55% participira od prihoda od koncesijske naknade, a koncesija se obavlja već nekoliko godina. Promovirali smo ideju da ćemo prema karti ugroženosti okolnih područja oko zračne luke napraviti prijedlog programa kako bi poboljšali standard života u tim naseljima. Karta nije gotova, ali izravno komuniciramo s mjesnom samoupravom - odgovorio je gradonačelnik Barišić uz napomenu kako će tablicu s radovima i ulaganjima u ta naselja poslati pisanim putem.

Na pitanje oko poboljšanja prijevoza i povezanosti željezničkog kolodvora s centrom grada Barišić je napomenuo kako je ove godine izgrađena pješačka staza do Sortirnog centra Hrvatske pošte, obzirom da velik dio djelatnika dolazi željezničkim prijevozom.

- Unaprijedit i osvjetlit ćemo te staze i time omogućiti pješački i biciklistički pristup kolodvoru. Pri kraju smo izrade i punionice za električne bicikle, za koje će terminal biti postavljen i na željezničkom kolodvoru. Imamo nekoliko kružnih autobusa koji imaju svoje pristupne točke, ali taj projekt nije do kraja realiziran i potreba dok ne napravimo novi redizajn ugovora sa zagrebačkim Holdingom kako bi okolne kvartove povezali sa stanicom - dodao je Barišić kako se i planira i "Park&drive" uz stanicu kako bi se automobili mogli parkirati na kolodvoru.

Vijećnik Željko Stanilović upitao je u kojoj fazi je izrada cjenika o zbrinjavanju otpada na području grada Velike Gorice. U ime gradonačelnika odgovor je dao direktor VG Čistoće, Ivan Rak, koji je kazao kako je u ponedjeljak na javnu raspravu stavljena odluka o načinu pružanja usluge prikupljanja otpada, o kojoj se diskutirati može do 15. siječnja 2020. godine. Kako je pojasnio, krajem prvog mjeseca korisnicima se planiraju poslati izjave o korištenju javne usluge, a u roku od dva tjedna bit će nužan njihov odgovor. U ožujku ili travnju planiran je početak rada s novim cjenikom. 

Zašto je gradonačelnik odbio smanjenje stope prireza pitao je vijećnik Pero Josipović. Nadalje, kazao je kako je Grad 2015. godine smanjio plaće zaposlenima za 5% te upitao kada će se to vratiti. Gradonačelnik Barišić uzvratio je pitanjem zašto Josipović za vrijeme njegove vlasti nije smanjio stopu prireza barem za 1%.

- Moji suradnici i ja smo na vlasti od 2009., prije toga ste vi bili na čelu Grada tako da ste mogli smanjiti prirez. Ako želimo biti u razvoju, onda je povećanje proračuna normalno. Populizam koji je trenutno preplavio Hrvatsku da se dramatično skida prirez pitanje je igre. Grad Sveta Nedelja skida prirez, a istovremeno moli Zagrebačku županiju da sufinancira izgradnju osnovne škole u iznosu od 15 milijuna kuna - odgovorio je Barišić te dodao kako smo jedan od većih gradova s najmanjom stopom prireza. 

Na drugo pitanje zamjenik Ervin Kolarec odgovorio je kako se u proračunu za 2020. i 2021. godinu osigurao novac kojim će se osnovica, kroz dvogodišnje razdoblje, vratiti na 3210 kuna odnosno povećanje plaće zaposlenicima od 2,5% kreće od 1. siječnja te dodatnih 2,5% naredne godine. 

Godinama osnovnoškolci dobivaju besplatne udžbenike, istaknuo je vijećnik Arapović. Upitao je hoće li isto biti i sa srednjoškolcima? Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar kazao je kako će od iduće godine izdvojiti 2,5 milijuna kuna, kako bi svaki srednjoškolac dobio jednokratnu stipendiju od 1000 kuna prije početka školske godine, čime bi se pokrili troškovi udžbenika, a sredstva za taj potez, kaže, osigurana su u novom proračunu. 

Dom u kojem vježbaju folkloraši u Šiljakovini u lošem je stanju, istaknuo je vijećnik Damir Slojšek. Upitao je kada će se napraviti obnova da prostor bude primjeren svrsi te kako napreduje realizacija novog autobusnog kolodvora, koji je u planu Grada bio najavljen 2017. godine. 

- Mi smo do sada uredili vaš središnji, glavni društveni dom. On je bio poprilično zapušten 2009. godine, skoro neupotrebljiv, a sada je u potpunosti upotrebljiv za korištenje cijele godine. Na susjednoj parceli u planu je izgradnja vatrogasnog doma, u čiji bi prostor se preselio dio FA Šiljakovina gdje će uz ansambl, vatrogasce i nogometni klub, a tada bi se počeo uređivati stari, drveni dom - odgovorio je Barišić.

- Došlo je do poremećaja na tržištu čelika - kazao je Barišić vezano uz pitanje o izgradnji novog autobusnog kolodvora. Kako kaže, cijene za novi kolodvor koji je zamišljen na bazi čelika zapravo su se poduplale. Napravljena je revizija projekta te slijedi njegovo ponovno apliciranje na razne fondove. 

- Ići ćemo u javni poziv. Grad želi jedan punkt koji bi bio servis javnom prijevozu, taksiju, drugim sadržajima, i u tom pozivu ćemo tražiti suradnju da onaj koji će investirati da i time upravlja - rekao je Barišić kako nije dobro sadašnje stanje i kao veliki grad trebamo autobusni kolodvor.

Mreža vrtića u urbanoj sredini je na zavidnoj razini, kazao je vijećnik Darko Bekić, dok situacija u ruralnom dijelu zahtjeva brze iskorake.

- Vidjeli smo u proračunu za 2020. kako je planirana izgradnja novih vrtića no zanimaju nas detalji - poručio je. Nadalje, upitao je što je s postupkom izmjene prostornog plana grada.

- U devetom mjesecu iduće godine u Maloj Buni bi već trebao biti u funkciji novi vrtić. U Lukavcu je također planirano otvorenje mjesta za barem dvije odgojne skupine. Iz Agencije smo povukli 4,6 milijuna kuna za vrtić u Selnici, on kreće u izgradnju u nadolazećoj godini - odgovorio je zamjenik Krešimir Ačkar.

- Upravni odjel poduzeo je sve preduvjete za izradu novog prostornog plana, zahtjeva koji su došli od strane građana i poslovnih subjekata je mnogo, mahom za proširenje našeg građevinskog područja naselja, a o svemu će se raspravljati na javnoj raspravi - odgovorio je vijećniku Bekiću zamjenik Ervin Kolarec.

Potaknut rebalansom proračuna vijećnik Alan Šembera upitao je koliko je do sada Velika Gorica ‘povukla’ sredstava Europskih fondova po projektima energetske obnove. 

- Obnove u školama su završile, poslali smo zahtjeve za naknadu potrošenih sredstava, dio je plaćen, dio će biti, ali izvođače smo isplatili iz vlastitih sredstava. Energetskim obnovama u potpunosti je promijenjena vizura našeg grada, a vrijednost tih obnova na području Velike Gorice iznosi 100 milijuna kuna, a pripremljenih imamo 200 milijuna kuna projekata, za natječaje u siječnju na koje se planiramo aplicirati - odgovorio je gradonačelnik.

Što se događa po pitanju rješavanja slučaja tragične smrti vatrogasca Ivana Galekovića, koji je nastradao na intervenciji gašenja požara obiteljske kuće, upitao je vijećnik Kosić. Nadalje, istaknuo je kako postoje određeno nezadovoljstvo predstavnika mjesne samouprave, tj. mjesnih odbora sa sustavom komunikacije i radova te upitao što se predlaže po tom pitanju. 

- Grad je putem odvjetnika Šime Savića, koji zastupa obitelj Galeković, dobio zahtjev za izvansudsku nagodbu, zahtjev je stigao 13. rujna prije nego što je završena obdukcija i istraga, te iz tih razloga nismo mogli ranije pristupiti nagodbi i isplati, prije dobivene dokumentacije. Službena tužba stigla je 28. listopada, a nalaz obdukcije pokazao je kako je do smrti došlo zbog toplinskog iscrpljenja i nedostatka kisika. Odvjetnici su međusobno uskladili sve detalje nagodbe. Ročište je zakazano za kraj siječnja, kada će Grad po sklapanju nagodbe isplatiti odštetu u razini koju odredi Vrhovni sud-, kazao je Barišić te se osvrnuo na prozivke odvjetnika Savića naglasivši da Grad Velika Gorica ne može provoditi istragu jer je to u nadležnosti istražnih tijela. -Tražili smo odgovor Županijskog državnog odvjetništva, koji glasi: Izvješćujemo Vas da Županijsko državno odvjetništvo provodi izvide sukladno Zakonu o kaznenom postupku”. 

- U proračunu za 2020. godinu predviđena su sredstva kojima će gradske četvrti i mjesni odbori samostalno raspolagati, ukupno 2,5 milijuna kuna, na osnovu dva kriterija, broj stanovnika i stupanj razvijenosti. Minimalni iznos kojeg bi gradska četvrt mogla dobiti iznosi oko 40.000 kuna, a najviše 70.000 kuna - odgovorio je Barišić vijećniku Kosiću.

Vijećnik Marijo Zdelar upitao je koliko je zaposlenih u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama, a skrenuo je i pažnju na sve vidljiviji problem divljih odlagališta na području grada.

- Ni jedna plaća nije poklonjena, sva radna mjesta imaju svoj smisao i svi oni rade za dobrobit grada. Kad gledamo da ipak veliki broj ljudi radi, znate da je polovica njih zaposlenih u vrtićima, druga u komunalnim tvrtkama i jedan manji dio u gradu. Putem tablica ćemo dati točan pregled djelatnika svih koji su u sustavu riznice - odgovorio je gradonačelnik.

- Evidentirali smo divlja odlaglišta, izašli na teren i uvjerili se da doista ima odlagalitša dosta i važno nam je da to saniramo. Cilj je divlja odlagališta sanirati tijekom sljedeće godine - odgovorio je zamjenik Kolarec, a vijećnik Zdelar dodao je da treba puno više raditi na sprječavanju nastanka ovakvih odlagališta. 

Podijeli