Novosti Sport Događanja

Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja

22.01.2022. / Maja Peranić

Naš mladi sugrađanin, 17-godišnji Antonio Noa Sarić učenik je drugog razreda Srednje strukovne škole Velika Gorica, a u slobodno vrijeme bavi se digitalnom umjetnošću. Od malih nogu voli crtati. Kao i svako dijete zanimali su ga crtani filmovi, a voli ih i dan danas. Tu svoju ljubav razvijao je kroz godine, a danas se crtanjem već i profesionalno bavi. Na internetu svakodnevno radi svoj strip „Night Wings”, prima narudžbe za radove putem Instagrama, a najnovija je vijest da ga je nedavno angažirao Hrvatski kišobran za dizajn njihovih proizvoda. Ovom mladom Velikogoričaninu, u svijetu digitalne umjetnosti, samo je nebo granica, a o svom radu i planovima otrkio nam je u razgovoru.

-Počeo sam crtati otkako znam za sebe. Do četvrtog razreda osnovne škole nisam znao zašto uopće crtam, samo sam znao da me to zanimalo. Crtanje je bio moj put da izađem iz stvarnosti i uđem u svoj svijet gdje sam slobodan- otkriva nam za početak Antonio Noa kako je ušao u svijet crtanja.

Crtanje kao način izražavanja

Mladom, samozatajnom, ali upornom Antoniu Noi danas je crtanje način na koji najbolje izražava svoje misli i osjećaje, ono što ga rastuži ili razveseli.

- Kad god bih bio potišten ili tužan, crtao bih. Sve oko mene postajalo bi sve tiše i tiše, a ja bih se izgubio u vremenu. Ja sam dosta sramežljiva osoba i dosta puta mi je teško reći ono što mislim, ali zato crtanjem i svojim radom prikažem sve svoje emocije-kaže nam.

Iako nikada nije polazio nikakve tečajeve i škole crtanja, njegov veliki talent nemoguće je ne primijetiti, pa je dosad nailazio na brojne pohvale koje su mu bile motivacija da se crtanjem nastavi baviti i postane sve bolji i bolji. Antonio Noa pet je godina proveo s roditeljima u Njemačkoj gdje je također upoznao ljude koji su hvalili njegovo crtanje, a na kraju su mu prijatelji predložili da otvori svoj Instagram profil putem kojeg će promovirati svoje radove, ali na posljetku i razmjenjivati iskustva s drugim umjetnicima. Od njih je, kaže nam, puno naučio.

-Upoznao sam putem Instagrama puno dragih umjetnika koje mi je drago nazvati prijateljima. Pitao sam ih kako da postanem bolji. Nažalost, jedan od njih je preminuo, ali ja ću uvijek pamtiti jednu od njegovih rečenica: "Nemoj dozvoliti da te male stvari obeshrabruju i nastavi se poboljšavati". Ta me njegova rečenica motivirala da nastavim dalje-otkrio nam je naš mladi umjetnik kojega je prije otprilike dva mjeseca prepoznala i renomirana hrvatska tvornica kišobrana ponudivši mu dugoročnu suradnju.

Antonio Noa Sarić naime, već dva mjeseca dizajnira za Hrvatski kišobran, a sve je počelo tako da se sam javio na njihov natječaj, poslao svoj rad koji ih je, pogađate, oduševio!

-Moja tetka je kupovala kišobrane iz te firme pa čim je saznala da imaju natječaje odmah mi je javila jer zna da volim crtati. Napravio sam dizajn i poslao im ga. Rekao sam si, zašto ne, što bude bude. Kad je natječaj završio, tetka me nazvala i rekla da sam pobijedio i osvojio njihov kupon od 500 kuna, bio sam presretan! Nekoliko dana kasnije javili su mi da im se jako svidio moj rad i pitali me bi li htio prodavati svoje kišobrane na njihovoj stranici. Naravno, pristao sam-rekao nam je Antonio Noa.

Velika Gorica na Hrvatskom kišobranu

Motivi kojima oslikava kišobrane su različiti. Dosad je dizajnirao šest tipova kišobrana, a sljedeći mu je zadatak da pripremi kišobrane s motivom Valentinova, blagdana zaljubljenih koji nam se bliži. Tema mu nije strana, jer kako nam je kazao, pobjedu na natječaju upravo je ostvario u kategoriji – ljubav.

Veliku ljubav ovaj mladi Velikogoričanin gaji i prema svom kraju, pa nam je tako otkrio da će se na njegovim kišobranima uskoro naći i motivi našeg grada kao i dragog nam Turopolja. Jedan dizajn je već gotov, a radi se o spomeniku poginulim braniteljima – Golubici, što je već poslano Hrvatskom kišobranu koji ga treba napraviti, oblikovati i poslati u prodaju. No, u planu ovog mladog dizajnera još je pregršt turopoljskih motiva.

-Planiram nacrtati još motiva Velike Gorice naprimjer s motivom Turopolja. I pogled s terase mi je na Kapelu Ranjenog Isusa pa mi je želja i nju nacrtati. Turopolje je pravo bogatstvo inspiracije-kaže nam Antonio Noa.

Kad budu gotovi, kišobrani s turopoljskim motivima mogli bi biti još jedan zgodan suvenir našeg kraja.

Radovi mladog Velikogoričanina nastaju na tabletu za crtanje teškom tri kile pomoću kojeg crta digitalno u posebnom programu, a motivi su različiti.

-Motivi i teme mojih radova ovise o mome raspoloženju, vremenu i prostoru u kojem se nalazim. Kad sam tužan ponekad crtam nešto tužno, kad sam sretan nešto sretno. Kad je noć obično samo skiciram kako sutradan to ne bih zaboravio i mogao dovršiti tu ideju. Obično crtam likove iz mog stripa, serija ili filmova, ali mogu crtati i naprimjer portrete-rekao nam je Antonio Noa dodavši kako je već imao narudžbi za svoje radove te putem Instagrama zarađivao, a sada je zarada upotpunjena i dizajniranjem kišobrana.

Htio bi raditi za Disney

Osim crtanja, naš sugovornik voli uređivati kratke video isječke s različitim efektima i tranzicijama. Uz to jako voli glazbu i njezin ga ritam inspirira prilikom crtanja.

-Glazba mi dosta puta pomogne kad crtam. Tako da mislim da ono što najviše volim je umjetnost. Ne bih znao što ću sa sobom kad ne bih mogao crtati. Moj život je umjetnost. Gdje god pogledam, dobijem nove ideje, nove osjećaje koje bih stavio na papir. Crtanje me čini sretnijim-kaže nam Antonio Noa.

Planovi za budućnost ovog 17-godišnjaka koji trenutno polazi 2. razred Strukovne škole za elektromehaničara su najprije završiti školu, no san mu je i želja nastaviti se baviti umjetnošću kako bi jednog dana mogao raditi za Disney ili sam otvoriti svoj studio za crtanje i animaciju. Ono što zasigurno želi je nastavim raditi na svom stripu „Night Wings”.

-Night Wings odnosno „Noćna krila” su priča o jednom dječaku Emilu koji nije znao da je vila i želi postati superheroj. Emil je u mladosti ostao bez roditelja, te želi saznati više o njima. Ali uz sve to Emil se sa svojom akademijom superheroja bori protiv zlih sila kako bi zaštitio svoj planet-opisao nam je naš sugovornik svoj autorski rad na kojem svakodnevno radi.

Poruka početnicima: „Trudite se i ne odustajte”

Puno je ideja u glavi ovog mladog umjetnika pred kojim je svo vrijeme ovog svijeta, a bude li u njima ustrajao, svjestan je i sam, daleko će dogurati. Ponosan je na uspjehe koje je dosada već ostvario, te na najnoviju suradnju s Hrvatskim kišobranom koja je tek na početku, no vjeruje da će se nastaviti razvijati.

Mlađahni Antonio Noa, kojeg smo kroz ovaj razgovor imali prilike upoznati, za kraj je želio poslati poruku ohrabrenja drugim mladim umjetnicima, koji rade tek svoje prve korake u ovom svom pozivu.

-Ako si početnik, ne zaboravi da smo svi bili početnici. Trudi se, neće biti lako, to znam iz iskustva, no trud se uvijek isplati. Ne slušaj druge koji ti kažu da nisi dovoljno dobar. Uči osnove, vjeruj mi jako su bitne. Shvati kritiku racionalno. Bit će loših i dobrih, no bitno je da ne odustaneš. Pokušaj staviti svoje misli i maštu na platno, bit će teško iz prve, ali bit će ti sve lakše i lakše. Nikad nemojte prestati poboljšavati svoje vještine. Ne boj se pitati za pomoć i kritiku drugih umjetnika. Uz tebe smo, sretno!-poručuje Antonio Noa mladim umjetnicima početnicima.

Radove ovog Velikogoričanina pred kojim je nesumnjivo blistava karijera u svijetu digitalnog dizajna i umjetnosti možete pronaći na Instagram profilu @peacockmaster1.2 , njegov web strip (Night Wings) nalazi se na Webtoon stranici - ovdje, dok simpatične kišobrane među kojima će se uskoro naći oni s motivima Velike Gorice možete vidjeti i naručiti na stranici Hrvatskog kišobrana – ovdje.

Galerija slika

Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja Crteži Antonia Noe (17) na 'Hrvatskom kišobranu'! Umjetnost mu je način izražavanja, a priprema i dizajn s motivima Turopolja

Podijeli