°C 13

Dani europske baštine u znaku govora našeg Turopolja

26.09.2020.

Ivana Ćurić

Dani europske baštine počinju u utorak, 29. rujna, a ove godine tema ove europske manifestacije u našem gradu je "Turopoljski dijalekt-govor moga zavičaja".

Otvorenje manifestacije je u 12 sati ispred Središnjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica. Uvodnu riječ imat će tom prilikom Amelio Vekić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu, a na svečanosti otvorenja pridružit će mu se Iris Biškupić Bašić, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Velike Gorice zatim Stjepan Rendulić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske te predstavnici Grada. Uz prigodnu uvodnu riječ stručnjaka i predstavnika Grada Velike Gorice održat će se i zanimljivo predavanje dr.sc. Nives Opačić o utjecaju baštine na hrvatski leksik.

Dani europske baštine i ove godine tradicionalno se odvijaju krajem rujna, a ovoga puta naglasak je na očuvanju i brizi za autohtone turopoljske govore u okviru šire teme Baština i obrazovanje – škola za život. Manifestacija koju već tradicionalno organizira Grad Velika Gorica u suradnji s lokalnim institucijama i udrugama održat će se u zadnjem tjednu rujna, od 29. rujna do 3. listopada, te će uključiti niz aktivnosti kojima se pozornost skreće na važnost očuvanja govora našeg zavičaja.

Turopoljski dijalekt upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2017. godine naporima Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica te uz potporu Grada Velike Gorice. Time je stvoren čvrst temelj za njegovo očuvanje te daljnje proučavanje i rad na terenu što će u skorije vrijeme rezultirati i Rječnikom turopoljskog dijalekta. Živu riječ turopoljskog dijalekta sve rjeđe imamo priliku čuti i stoga je važno neprestano se podsjećati na svu raznolikost turopoljskih govora čije se osobine, među njima i leksik, razlikuju od sela do sela.

Osim što ćemo putem predavanja imati prilike slušati o jezičnoj baštini kroz riječ stručnjakinje, turopoljski dijalekt doživjet ćemo i kroz umjetnički tekst i glazbu. U tome će nam pomoći gošće književnice Đurđa Jandriš Parać i Željka Cvetković koje će čitati svoju poeziju te velikogorički kantautor Siniša Belošević koji će izvesti vlastite uglazbljene verzije pjesama na turopoljskom dijalektu.

 U Područnoj knjižnici Galženica bit će organizirano nekoliko lijepih akcija. U izlozima knjižnice na Trgu Stjepana Radića od 29. rujna do 14. listopada bit će postavljena izložba „Teroga ono leta“ kojom će biti predstavljeni pjesnici koji pišu na turopoljskom dijalektu. Osim toga u online izdanju moći ćete čuti kako slučajni prolaznici čitaju poeziju na turopoljskom i pratiti kviz „Razumijem li lokalno narječje?“.