°C 20

GKM: Ekipa koja obogaćuje mladenački život u Gorici

23.02.2019.

Romana Šimek

Hrvatsku svake godine napusti grad veličine Osijeka. Odbija ih politika, korupcija, loši uvjeti rada ili nemogućnost zapošljavanja te skup život. Velika Gorica kao grad koji želi napredovati, ne samo u gospodarskim i ekonomskim načelima trudi se upravo mladima pružiti što veći izbor sadržaja, stvoriti im sigurno okružje u kojem će učiti, napredovati, ali i zabaviti se. Upravo s tim ciljem Grad je 2016. godine napravio istraživanje potreba, a rezultati su pokazali da mladi Goričani trebaju i žele svoju oazu mira.

Tako je nastao Gorički klub mladih. Prostor im je ustupio Grad u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, na Trgu Stjepana Radića, točnije, na drugom katu zgrade Doma kulture. Njihova vrata otvorena su svakog dana od 17 sati, a nakon što dođete jednom, željet ćete se vratiti ponovno. Prekrasno, a jednostavno uređen prostor ovih mladih kreativaca koji vam pruža osjećaj ugode i sigurnosti kao u vlastitom domu.

U njihov kutak možete doći popiti čaj, kavu, pročitati knjigu, ponijeti ju kući, donijeti neku svoju, učiti i naučiti, jer organiziraju i instrukcije, poslušati jedno od mnogobrojnih edukativnih predavanja - ili sve, sudjelovati na radionicama, a možda ih i voditi. Sve opcije su otvorene. Ova ekipa zasigurno neće reći ‘ne’ i objeručke će prihvatiti svaku ideju koja proizlazi s namjerom poboljšanja kvalitete života mladih u Gorici te samog sadržaja koji im se nudi.

-Zaposleno nas je šestero studenata, to su Lucija Azinović, Karla Draženović, Lucija Lamešić, Emily Nović, Daria Prnjak i Josipa Šimacali, a putem natječaja smo tražili i volontere, kojih je sedmero i u suradnji s njima dogovaramo i organiziramo sav sadržaj- objašnjava Lucija.

Prate ne samo lokalne želje i potrebe, već i trendove širom Hrvatske koje se zatim trude omogućiti i Goričanima.

-U potpunosti smo slobodni što se tiče kreiranja aktivnosti i trudimo se pokriti različite interese i potrebe mladih- kaže Lucija, a s obzirom na to da ni ne sežu za ekstremima, nisu se suočili s nikakvim odbijanjem ili korigiranjem svojim planova.

Dobni raspon zainteresiranih ovisi naravno o sadržaju, ali ciljana publika, ako možemo to tako reći, su im ipak mladi od 15 godina pa nadalje. Iako, ne rijetko u njihovim prostorima možete vidjeti osnovnoškolce i to s vrlo dobrim razlogom. Naime, volonteri GKM-a na tjednoj bazi organiziraju instrukcije i to iz pet predmeta - matematike, engleskog, hrvatskog, fizike i kemije. S obzirom na to da je riječ o studentima koji vole i razumiju određeni predmet, učenje i podučavanje odvija se na obostrano zadovoljstvo, što onda i rezultira uspjehom klinaca u školi. Važno je napomenuti kako su njihove instrukcije besplatne.

Godišnji, ali i mjesečni plan i program radi se naravno unaprijed, no nije rijetkost da se planovi mijenjaju. Ono što je već uhodano jesu radionice ponedjeljkom srijedom i petkom, recimo, foto sekcija svaki ili svaki drugi ponedjeljak, debate srijedom i petkom, već popularne GO radionice - japanska igra slična šahu, s GO udrugom te s udrugom Talus s kojima se zabavljaju na večerima društvenih igara.

Tijekom ožujka započinju i radionice Mindfulness-a, koje će se održavati četiri tjedna kroz ožujak i travanj - predavanje iz područja psihologije, kako voljeti sebe. Ponovit će se radionice programiranja, dakle web dizajn i izrada web aplikacija. Vrlo uspješna bila je i radionica izrada dream catchera te izrada prirodne kozmetike, a razmišljaju i napraviti ciklus predavanja vezanih uz planinarenje gdje bi stručna ekipa održala nekoliko susreta i upoznala ekipu sa samim planinarenjem, pa ako se pokaže mogućnost i volja da se organizira i neki boravak u prirodi - dapače. U planu su i radionice financijske pismenosti.

Sve što vas zanima o Goričkom klubu mladih može saznati na njihovom facebook profilu ili službenoj stanici, a da bude još i praktičnije napravili su i aplikaciju s pregledom svih događanja prigodnog naziva Kaj ima.

Više o Goričkom klubu mladih moći ćete pročitati i u sljedećem 145. broju VGdanas novina!