°C 17

Ivan Buković: Čovjek koji je fotografijama ovjekovječio ratni put 153. brigade

06.08.2020.

Ivana Ćurić

Kada se početkom kolovoza 1995. godine 153.brigadi HV-a Velika Gorica predao 21. kordunski korpus JNA u Topuskom na čelu s pukovnikom Čedom Bulatom, događaj za ratne anale ovjekovječio je samo jedan fotograf. Bio je to Ivan Buković, fotograf, i sam pripadnik Velikogoričke brigade koji danas živi i radi u Velikoj Gorici.

-Mobiliziran sam kao 25-godišnjak i kako sam po struci fotograf tako sam i dobio zadatak pratiti put 153. brigade HV-a Velika Gorica. Pratio sam put brigade cijelo vrijeme od 1991. godine, a kako je bilo teško snimati i fotografirati paralelno, u tome je sa mnom radio kolega Bojan Karanović-prisjetio se Buković u razgovoru za VGdanas.-Prošli smo sva bojišta, posebno Baniju, Pokupsko, Topusko, Glinu...sve do bosanske granice. Kada sam počeo dokumentirati sva događanja u početku je bilo teško priviknuti se na ratno stanje, no kasnije je sve išlo svojim tokom-kaže o nimalo lakom zadatku fotografiranja ratnog puta

-Najteže je bilo u Glini, za vrijeme "Oluje", to je bilo strašno... po noći smo ulazili u Glinu, ni sam ne znaš gdje si, ne možeš se orijentirati, pitaš se gdje su naši vojnici, gdje su njihovi...to je bilo teško. U Topusko smo ušli čak i prije nego što smo i sami očekivali, prije nego što je potpisana predaja, a nisu nas ni neprijatelji očekivali, pa je i jednima i drugima bilo iznenađenje, a srećom, sve je dobro prošlo. Vojska je izašla na otvoreno, tu smo zatekli i Bulata s pratnjom i snimili predaju. Prošlo je puno godina od tada, a zapravo imam osjećaj kao da nije. Na sami 5. kolovoza, 1995. bili smo u jednom glinskom selu. Vijesti iz Knina čuli smo putem radija i to nam je dalo poleta, ohrabrilo nas je to u našem djelovanju-kaže Buković.

Ulaz u Topusko nekoliko dana kasnije, 10. kolovoza, u 6:25 ujutro ovjekovječen je i snimkama koje možete pogledati u nastavku.

 

(Snimio Ivan Buković)Kada se danas osvrće na sve što je dokumentirao s kolegom kaže sljedeće:

-Žao mi je da nismo i više toga zabilježili, slikalo se na film, nije kao danas da si neograničen sa snimkama, da ih možeš s mobitelom napraviti tisuću, ali to što smo zabilježili ipak ostaje za povijest.

Njegove ratne fotografije nezaobilazan su dio kada se pripremaju izložbe o 153. brigadi i njenom ratnom putu ili Domovinskom ratu na području Banije, pa su tako njegove fotografije bile izložene i u Gorici, Glini, Mimari, pa čak i u Argentini.

- Među brojnim fotografijama koje su nastale tada posebno mi je draga jedna fotografija na kojoj se vidi kako netko dalekozorom gleda kroz prozor jedne kuće, mislim da se mjesto zvalo Tavani, i još jedna, a to je bila fotografija vojne vježbe s helikopterom nedaleko Kozjače-kaže naš sugovornik.-Danas, 25 godina kasnije 5.kolovoza i obljetnicu akcije „Oluja“ ovaj ratni fotograf provodi obično s udrugom goričkih branitelja na polaganju vijenaca, a i dan danas fotografira obljetnice povijesne „Oluje“ kojoj je i sam dao važan obol svime što je snimio i fotografirao na svom ratnom putu.

 

 

(foto i video: Ivan Buković)

Galerija slika

Ivan Buković: Čovjek koji je fotografijama ovjekovječio ratni put 153. brigade Ivan Buković: Čovjek koji je fotografijama ovjekovječio ratni put 153. brigade Ivan Buković: Čovjek koji je fotografijama ovjekovječio ratni put 153. brigade Ivan Buković: Čovjek koji je fotografijama ovjekovječio ratni put 153. brigade Ivan Buković: Čovjek koji je fotografijama ovjekovječio ratni put 153. brigade Ivan Buković: Čovjek koji je fotografijama ovjekovječio ratni put 153. brigade