°C 15

Kamere u vožnji, ispitivač kao suvozač? Mijenja se način polaganja vozačkog ispita

14.01.2020.

Petar Brnada

Sve one koji se odluče na polaganje vozačkog ispita uskoro bi mogle dočekati promjene. Izmjenom Zakona o sigurnosti na cestama, odnosno Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita, zakonodavac donosi nekoliko najvažnijih promjena zbog kojih bi ispitna vožnja trebala biti podosta drugačija od dosadašnjih.

Najveća i najintrigantnija novost svakako je najava postavljanja kamera u automobil koje bi snimale tijek vozačkog ispita. Naime, Zakonodavac predlaže da ispitivač tijekom provedbe ispita koristi sustav audio-video snimanja tijeka provedbe ispita koji je povezan s odgovarajućim tehničko-tehnološkim rješenjem satelitskog praćenja vozila (GPS) te pohranjuje sve podatke na server. Ispit bi se tako provodio u vozilu na kojem nema krovne ploče za označavanje vozila autoškole i koje mora imati držač kamere na vjetrobranskom staklu.

Kako piše srednja.hr, obveza snimanja obrazložena je mogućnošću kvalitetnijeg praćenja provedbe ispita, nadzora rada ovlaštenog ispitivača, analize i evaluacije procesa polaganja vozačkog ispita, kao i utvrđivanja objektivnih činjenica koje su prethodile rezultatu ispita.

Još jedan prijedlog zakonodavca je da tijekom ispita u vozilu, osim kandidata koji polaže ispit, uz ovlaštenog ispitivača može (ali i ne mora) biti prisutan instruktor vožnje. No, umjesto na stražnjem sjedištu, ispitivač će po novome sjediti na prednjem sjedalu i njemu će biti dostupne komande vozila, a ne instruktoru kao što je to bio slučaj do sada.

Iz Udruženja autoškola poručuju da izostavljanje instruktora s ispita ne smatraju opravdanim jer ispitivač tijekom ispita ima brojne zadatke i smatraju da će mu biti teško punu pažnju posvetiti ispitu i eventualnim opasnim situacijama u prometu, piše HRT.

Uz uvođenje kamera i ispitivača kao suvozača predlaže se i mogućnost koja se daje autoškolama da kandidate za vozača na ispit prijave prije završetka osposobljavanja.

Kako tumače, najranije bi to bilo tri sata do završetka propisanog programa, ali uz uvjet da kandidat osposobljavanje završi u roku od 48 sati prije polaganja ispita.

Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL