°C 12

Krenuli radovi na Parku msgr. Ladislava Loine

24.12.2019.

Juraj Odrčić

VG Komunalac izvodi radove na nekoliko lokacija u našem gradu. Jedni od njih ovih su dana počeli u Lukavcu gdje je započela prva faza izgradnje Parka msgr. Ladislava Loine. Radovi obuhvaćaju rušenje nekolicine stabala i grmlja na mjestima gdje je projektom predviđena šetnica, staze i slično. Također, radit će se i zemljani radovi planiranja tla na području većem od 1.300 m2.

Osim gore navedenog izvodit će se radovi na izgradnji i opremanju novog dječjeg igrališta na istoj lokaciji, u sklopu istog projekta, a obuhvaćeni su pripremni radovi, radovi rušenja i demontaže postojećeg dječjeg igrališta, zemljani radovi, kontrukcija i završna obrada parternih površina – postava betonskih opločnika, izrada antitraumatske površine za dječju igru, izvedba rubnjaka, radova s biljnim materijalom te urbana oprema, tj. klupe, koševi za smeće, sprave za igru, ograda i ostalo.

Vrijedni radnici VG Komunalca rade i na sanaciji opasne prometne dionice u Markuševcu Turopoljskom gdje se radi na izvedbi vertikalne i horizontalne signalizacije, prometne opreme, te zaštitne odbojne ograde na NC Ž 104600. Na predmetnoj lokaciji nalazi se opasan zavoj gdje postoji opasnost od izlijetanja vozila s kolnika. Kao rezultat analize predviđena je korekcija i dopuna postojeće prometne signalizacije.

Predviđeno je postavljanje zaštitne odbojne ograde na potencijalno opasnom mjestu kako bi se povećala sigurnost prometovanja predmetnom dionicom. Kako bi se povećala prionljivost vozila na površinu kolnika, predviđena je i izrada habajućeg sloja asfalta (1.100,00 m2), što poboljšava otpornost na klizanje i stvara kraći zaustavni put prometnih sredstava. Predviđena je i izvedba razdjelne vibracijske crte od trajnog materijala s vibrirajućim efektom kako bi se vozače upozorilo da ne prelaze na prometni trak koji je namijenjen za vozila koja dolaze iz suprotnog smjera. Završetak radova očekuje se do kraja idućeg tjedna.

Osim Lukavca i Markuševca, na groblju u Kušancu se grade nove grobnice. Trenutno su 42 grobnice u izgradnji te grobno polje sa 200 betonskih ovira. Dio grobnica i betonskih okvira planira se dati u slobodnu prodaju, dok će ostatak ostati za redovne ukope.

- Naši radnici raspoređeni su na nekoliko lokacija u gradu te maksimalno iskorištavamo povoljne vremenske uvjete kako bi što više radova izveli u što kraćem roku. Počeli smo ovih dana u Lukavcu gdje se radi na velikom projektu izgradnje parka Msgr. Ladislava Loine, u Markuševcu saniramo opasnu dionicu gdje postoji opasnost od izlijetanja vozila, na groblju Kušanec proširujemo kapacitete grobnih mjesta te smo naravno na još mnogo lokacija u gradu u vidu redovnog održavanja. Zadovoljni smo kako trenutno napreduju radovi te će sve naše ekipe biti na terenu sve dok nam vremenske prilike to dopuštaju – rekao nam je Jurica Mihalj, predsjednik Uprave VG Komunalca.