°C 6

Na Vijeću o smeću: Oporba iskritizirala rad VG Čistoće

08.07.2020.

Maja Peranić

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su na znanje primili i Izvješće o radu VG Čistoće, a koje je potaknulo podužu raspravu. S izvješćem, naime nisu zadovoljni pojedini vijećnici, među kojima je najglasniji danas bio Mario Zdelar (SDP) koji je istaknuo niz problema vezanih uz gospodarenje komunalnim otpadom na području grada. S poslovanjem VG Čistoće s vijećničke se govornice kaže bori već godinama, te tvrdi kako ono nije usklađeno sa zakonom.

Izvješće je na samom početku obrazložio direktor VG Čistoće Ivan Rak koji je istaknuo neka od ostvarenja tvrtke u prethodnoj godini. Tvrtka pruža uslugu odvoza komunalnog otpada za 21 tisuću korisnika, pokrenut je pilot projekt sakupljanja bio otpada, građani imaju mogućnost odvoza glomaznog otpada i na raspolaganju su im reciklažna dvorišta. Do kraja godine građanima bi trebali bi stići spremnici za papir i plastiku, a tvrtka ulaže i u svoju opremu. Najveći problem su divlja odlagališta na području Velike Gorice i pripadajućih naselja, istaknuo je direktor Rak. 

Na njegovo izvješće prigovor je imala oporba. Nemogućnost odvajanja komunalnog otpada na kućnom pragu, neusuglašenost cijena odvoza otpada, izvješće bez financijskih podataka i slično samo su neke od tema kojih se dotakao vijećnik Zdelar.

-Činjenica je da u ovom izvješću još uvijek govorimo o pilot projektima. Ja živim u prvoj zoni grada Velike Gorice i još uvijek nemam mogućnost odvajanja na kućnom pragu što nam je zakonska obveza imati. Drugo, iz ovog izvješća piše da "financijske podatke nismo u mogućnosti dati s obzirom na to da je zakonska obveza predaje podataka 30.4.", ovo je izvješće predano Gradu 30.3., a došlo je nama na stol 8.7. To govori samo o bahatosti Gradske uprave – kazao je danas Zdelar i dodao kako je svjestan da je problem gospodarenja otpadom problem s kojim se susreće većina gradova u Hrvatskoj, ali da bi s obzirom na resurse i znanje s kojim raspolažemo u Velikoj Gorici po tom pitanju trebalo biti bolje.

-Izvješće govori o tome da nemamo usklađene cjenike, nisu odobrene cijene, nismo poštovali uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom koja je 2017. donesena i trebala je zaživjeti. Mi generalno nismo s ničim usklađeni. Ne znam kako mi funkcioniramo, sigurno ne zakonski. Šta nas drži? To što je većina gradova tako u sivoj zoni, pa onda mi ne iskačemo... Ne, nisam zadovoljan, iz ovog izvješća ne vidim ništa samo da vi odvozite otpad što smo radili i 25 godina prije, vidim da se vozi s 9 kamiona, da se vozite po gradu i da vozimo poluprazne spremnike, da trošimo puno više goriva nego što bi trebali. Sve je to moguće jer trošak na kraju definira cijenu. Koliko vi potrošite to podijelite na 21 tisuću kućanstava, dođete do nekog prosjeka i sve ćemo mi to platiti. Mislim da to nije u redu. Ne vide se prijedlozi, inicijativa, ni pomaci prema naprijed – kazao je vijećnik Zdelar

Spremnici za papir i plastiku stižu do kraja godine

Drugi vijećnici također su imali primjedbi i pitanja za direktora Ivana Raka.

Kada će napokon stići kante za plastiku i papir pitao je vijećnik Tomislav Jakovljević, a vijećnika Horvačića zanimalo je koliko uopće naše odlagalište u Mraclinskoj Dubravi ima još kapaciteta.

-Nigdje u izvješćima ne vidimo koji su to kapaciteti još i koliko godina mi još imamo mogućnosti zbrinjavati taj otpad, a neki dan je sklopljen ugovor s Općinom Kravarsko pa ćemo još više dobivati otpada i bez obzira na silno odvajanje otpada on se povećava. Koji su to još kapaciteti, do kad možemo tu odlagati i kakav je plan za dalje? - pitao je Horvačić.

Kante za odlaganje trebale bi doći do kraja godine, odgovorio je direktor Rak na pitanje vijećnika, a dugo se čekalo jer je nabava tekla kroz projekt Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pa će Goričane, skupe kante od 8 milijuna kuna, stajati ravno 0 kuna.

-Riječ je o projektu vrijednom 8 milijuna kuna i stvarno bi bilo suludo da smo trošili gradske novce i od VG čistoće za te posude. Jesmo čekali godinu i pol, dvije, jer bolje da to financira država i Fond nego da sami financiramo taj iznos – objasnio je direktor.

Mraclinska Dubrava će izdržati još 3-4 godine

Veći je problem kapacitet velikogoričkog odlagališta za koji direktor tvrdi da može izdržati još 3 do 4 godine, dok će Centar za gospodarenje otpadom, gdje bi se goričko smeće trebalo u budućnosti odvoziti, prema najavama biti gotov tek 2026. godine.

-To je problem cijele Hrvatske ne samo naš. Mi imamo još prostora za neke četiri godine i još postoji prostora da se digne dodatna kaseta iznad razine pa bismo mogli produžiti životni vijek odlagališta. Problem je tog centra koji je trebao biti samo za Zagrebačku županiju, a sad je i za grad Zagreb. Lokacija je vjerojatno Resnik, ali prije 2026. g ne vjerujem da će to biti gotovo pa se moramo stisnut na našem odlagalištu. Što se tiče susjednih općina, oni imaju 750 tona otpada godišnje, te tri općine, mi imamo 21 tisuću tona. To nam neće znatno povećati količinu otpada na odlagalištima – objasnio je Rak.

Moglo se više i po pitanju divljih deponija

Vezano uz otpad, na vijeću se našlo i Izvješće o sprečavanju ilegalnom odbacivanju otpada u okoliš na području Velike Gorice na koje se također osvrnuo vijećnik Zdelar istaknuvši kako je očekivao više od Grada i Gradske uprave po pitanju divljih odlagališta koja su konstanta već pet godina.

-Ako znamo da ima 20 do 30 stalnih divljih odlagališta, na što smo potrošili brdo novca, a na većini njih nema čak ni table da je zabranjeno odlagati, a nije se probalo ni utvrditi tko to dolazi, govorilo se da su to nekakvi ljudi koji za novce dolaze iz Zagreba i bacaju na naše područje smeće. Trebalo se s predsjednikom mjesnog odbora, s udrugama na tom lokalitetu iskomunicirati da prate, ili da se taj prostor prenamijeni da ne postoji mogućnost odlaganja, poslati komunalne redare, vatrogasce... – kazao je vijećnik i dodao:

-Ovo je samo dokaz ne razumijevanja problema ilegalnih odlagališta otpada koji je u gradu konstanta dugi niz godina.

U planu je postavljanje edukativnih panoa s nadzornim kamerama na spornim odlagalištima, nakon čega se iz Gradske uprave nadaju da će ovo izvješće već iduće godine donijeti bolju sliku – onu čišćeg grada i okolnih naselja.