°C 0

Opozicija o Barišiću: Žalosno je da je gradonačelnik šestog grada u Hrvatskoj pod istragom

17.09.2020.

Petar Brnada

Na zajedničku akciju policije i USKOK-a kojom je obuhvaćeno 13 osoba, a među kojima se zbog djela iz domene kriminaliteta i korupcije nalazi i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, reagirale su i opozicijske stranke Velike Gorice.

Ispred Pučkog otvorenog učilišta tako je danas u 18 sati Hrvatska seljačka stranka (HSS) održala izvanrednu konferenciju za medije. Na konferenciji su govorili zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić te gradski vijećnik HSS-a i predsjednik HSS-a Velika Gorica Igor Horvačić.

Frankić je kazao da u ime HSS-a i u ime zamjenika župana Zagrebačke županije pozdravlja sve aktivnosti policije, USKOK-a i svih ostalih tijela koji provode aktivnosti kontrole korupcije i ostalih nepravilnosti.

-Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je istragom obuhvaćen i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, koji je gradonačelnik šestog po veličini grada u Hrvatskoj, a isto tako najvećeg grada Zagrebačke županije. Jedna petina stanovnika Zagrebačke županije živi u Velikoj Gorici. Riječ je o gradonačelniku, saborskom zastupniku, ali isto tako i o predsjedniku HDZ-a Zagrebačke županije. Stjepan Kožić svojevremeno je razvrgnuo koaliciju i otišao u koaliciju s Draženom Barišićem kako bi mu se približio. Ono što me također posebno zabrinjava je funkcioniranje Zagrebačke županije iz razloga što ima jako puno nepravilnosti, nema ravnomjernog razvoja gradova i općina, a isto tako vrši se pritisak na zaposlenike Zagrebačke županije i na vijećnike u skupštini kako bi funkcionirali onako kako to trenutnom županu isključivo odgovara-rekao je Frankić i završio riječima da je njegov cilj učinkovita, transparentna i iznad svega efikasna Zagrebačka županija.

Velikogorički gradski vijećnik i predsjednik gradske organizacije HSS-a Igor Horvačić također je istaknuo da ga žalosti situacija za koju smo čuli rano jutros iz medija.

-Mene kao gradskog vijećnika HSS-a žalosti situacija da prvi čovjek grada, Dražen Barišić, je pod optužbom USKOK-a za nepravilne i kriminalne radnje. Žalosti me situacija što je projekt aglomeracije Grada Velike Gorice koji je krenuo ove godine pod istragom. Projekt je to koji vrijedi 700 milijuna kuna kojim bi dobili bolju infrastrukturu svih mjesta Velike Gorice, a samim time bolju kvalitetu života naših građana- rekao je Horvačić.

Kazao je Horvačić da se za spomenutu tvrtku Elektrocentar Petek koja je na području grada obavljala velike poslove, dugi niz godina pričalo da tu ima problema i da nikako velikogorički obrtnici ne mogu doći na red već su se svi poslovi dodjeljivali njima.

-Žalosti me situacija da kao šesti grad u Hrvatskoj imamo optuženog gradonačelnika. Ja vjerujem da ubuduće grad Velika Gorica zaslužuje boljeg gradonačelnika koji neće biti pod optužbom, a i neće se govoriti da postoje određene razmirice i da njegov rad nije transparentan kakav bi trebao biti. Želimo da u ovom gradu svatko može doći do posla, a ne samo preko stranačke iskaznice- dodao je predsjednik goričkog HSS-a.

-Vjerujem da će na idućim lokalnim izborima građani ovog grada prepoznati situaciju i da ćemo polučiti bolje rezultate i mi kao HSS-a. Imat ćemo sigurno kandidata za gradonačelnika, a razmišljam o tome da preuzmem tu funkciju. Također ćemo imati i listu za Gradsko vijeće. Velika Gorica zaslužuje bolje, ali to uz nas koji se bavimo politikom moraju pokazati svi građani Velike Gorice u što većem broju- završio je Horvačić.

Uz optužbe vezane za javni natječaj za izgradnju pročistača, prema prvim službenim informacijama USKOK sumnja i na nezakonite radnje u projektu javne rasvjete vrijednog 33 milijuna kuna u koji je također upletena tvrtka Elektrocentar Petek. Kako piše Jutarnji, Barišića se sumnjiči da je izmanipulirao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju, a iz velikogoričkog GLAS-a osvrnuli su se upravo na spornu nabavu nove javne rasvjete.

„GLAS upozoravao na čudne pojave“

U svojem današnjem priopćenju iz GLAS-a su podsjetili da je u listopadu 2018. godine Grad Velika Gorica započeo postupak javne nabave modernizacije javne rasvjete, prema naprednijem ESCO/EPC modelu, koji se temelji na ugovoru s jamstvom ušteda te da je do ljeta 2019. godine Grad Velika Gorica na čelu s gradonačelnikom Barišićem petljao s nabavnom dokumentacijom i ključnim kriterijima za odabir ponuditelja, a dokumentaciju je mijenjao nekoliko puta.

-Po svemu sudeći samo s jednim razlogom, da se pogoduje samo jednom ponuditelju (Zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o.), a sve druge ponuditelje eliminira iz postupka javne nabave. Ove navode je na koncu potvrdila i Državna komisija za javne nabave, koja je srušila ključni kriterij za odabir ponuditelja, temeljem čega se u postupak nabave kasnije uključio drugi ključni ponuditelj (HEP ESCO d.o.o.), drugog, odnosno trećeg ponuditelja zanemarujemo, on je u postupku nabave služio samo kao paravan. HEP ESCO d.o.o. je priložio ponudu, koja je bila za oko 7.000.000 kn povoljnija od ponude Zajednice ponuditelja na čelu s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o. čija je ponuda bila samo nekoliko tisuća kuna manja od procijenjene vrijednosti nabave od 33.000.000 kuna- priopćili su iz GLAS-a dodavši da je Grad Velika Gorica odbio povoljniju ponudu za oko 7.000.000 kn, tako da je poništio predmetni postupak javne nabave.

-S pravom se pitamo, bi li postupak javne nabave Grad Velika Gorica poništio, da se u postupak temeljem odluke Državne komisije za javne nabave nije uključio HEP ESCO d.o.o i da je jedini ozbiljniji ponuditelj ostala Zajednica ponuditelja, na čelu s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o., s ponudom par tisuća kuna ispod 33.000.000 kn? Očito je da je model HDZ-ovih javnih nabava isti u cijeloj Republici Hrvatskoj i mogu biti ogledan primjer budućim studentima kolegija kako upropastiti državu- rekli su iz GLAS-a.

Reagirao i SDP

Uhićenja, ukidanje imuniteta gradonačelniku Barišiću, pečaćenje gradskog upravnog odjela i trgovačkog društva, aglomeracija Velika Gorica…današnja izdanja medija obavještavaju o akciji USKOK-a u Velikoj Gorici, Zagrebu, Ivanić Gradu. Policija priopćava da je riječ o osobama obuhvaćenim kriminalističkim istraživanjem radi gospodarskog kriminaliteta i korupcije.

Kao politička stranka, kao zastupnici birača, napose kao građani Velike Gorice ne možemo biti ravnodušni. U više navrata javno smo ukazivali na bujanje cijene projekta aglomeracije unatoč izuzimanja pet naselja iz obuhvata projekta, na povećanje iznosa investicija u VG Goričanku, Gradski bazen, Centar za posjetitelje...radove je izvodila tvrtka iz Ivanić Grada obuhvaćena današnjom akcijom USKOK-a. Tražili smo odgovore, nismo ih dobili.

Hoćemo li ih sada dobiti??

Pala je sumnja na kapitalne projekte, na gradonačelnika i njegovu administraciju. Ako je opravdana, dovodi u pitanje funkcioniranje Grada, infrastrukturne projekte, komunalnu djelatnost. Ali i zakonitost i moral. Ako je opravdana, traži i odgovornost za obavljanje javne dužnosti gradonačelnika Barišića i njegovih suradnika.

Nismo istražitelji ni suci. Izražavamo duboku zabrinutost zbog mogućih posljedica za grad i njegove stanovnike. Tintu je prolila vlast, a mrlja može pokriti cijeli grad. Ako se sumnje dokažu, obistinit će se poslovica „vrč ide na vodu dok se ne razbije“, zaključili su priopćenje iz Gradske organizacije SDP-a Velike Gorice.