°C 13

Policija za 2019.: Lani bez pokušaja ubojstva, riješi se trećina provala

12.01.2020.

Petar Brnada

Ulazak u novu 2020. godinu za mnoge je ujedno značio zbrajanje i oduzimanje te u konačnici podvlačenje crte kako bi se analitički moglo osvrnuti na jednogodišnji period koji smo ostavili iza sebe.

Takva analiza posebice je prisutna u raznim državnim institucijama, primjerice poput Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno policije, a vrlo je korisna u ocjenjivanju stanja sigurnosti na određenim područjima naše zemlje, kao što je i iznimno dragocjen alat u prevenciji te informiranju građana, bilo o pozitivnim ili o negativnim trendovima kada govorimo o poštivanju slova zakona.  

Tako je statistiku za proteklu godinu na naš upit 'izvukla' i Policijska postaja Velika Gorica te je odlučila podijeliti sa cjelokupnom goričkom javnosti kako bi se, crno na bijelo, mogli predočiti i usporediti podaci o kriminalu u našemu gradu za proteklu 2019. godinu, u odnosu, naravno, na onu prijašnju 2018.

Pad provala, ali porast kaznenih djela

Što se tiče kaznenih djela koja su se dogodila u protekloj cijeloj godini na postajnom području PP Velika Gorica zabilježeno je sve skupa 586 kaznenih djela što je porast od ukupno 37 kaznenih djela u odnosu na 2018. godinu.

-Tu bi se moglo reći da je, gledano u postotcima, to povećanje od 6,7 % kaznenih djela. Međutim, što se tiče razriješenosti kaznenih djela, taj postotak gotovo je identičan kao i prošle godine, a on iznosi nešto više od 58 %. Pritom je važno napomenuti da je povećanje pratilo i otkrivačku djelatnost samih policijskih službenika PP Velika Gorica- ističu iz goričke policije.

Od kaznenih djela koja su u padu, a koja su u svakom slučaju najzanimljivija građanima, imamo kaznena djela teških krađa provaljivanjem u domove.

-Tu je zabilježen određeni pad od ukupno 6 kaznenih djela što možda na brojčanoj razini nije puno, ali ako uzmemo u obzir da je sveukupno bilo 59 provala u domove i usporedimo to sa određenim padom kaznenih djela, možemo reći da je to poprilično zadovoljavajući rezultat s obzirom da je razriješenost tih kaznenih djela oko 30%- otkrili su nam iz PP Velika Gorica.

Pritom nam iz PP Velika Gorica pojašnjavaju da se radi o provalama u domove, odnosno u kuće i stanove. U tu kategoriju ne ulaze kaznena djela provala u vikend kuće s obzirom da se u konkretnom slučaju radi o kućama u kojima borave i stalno žive ljudi.

Kako dodaju iz policije, sve skupa ako gledamo, što je i logično s obzirom na strukturu cjelokupnog grada, naravno da je najveći broj provala u same kuće te zauzima preko 90% kaznenih djela dok je ostatak od 10-ak posto vezan uz provale u stanove.

U slučaju svih tih kaznenih djela negdje 35% otpada na pokušaje provale, a to je da su počinitelji ušli u sam prostor oštećenih osoba, ali tom prilikom nisu izvršili nikakve krađe niti je nastupila materijalna šteta.

Stali na kraj razbojnicima

Što se tiče kategorije kaznenih djela razbojništva, sjetit ćete se da su razbojništva bila počinjena prošle godine i dosta su bila česta do travnja 2019. godine nakon čega je zabilježen potpuni prestanak kaznenih djela razbojništava.

-Tu između ostalog govorimo o razbojništvima koja su se događala na štetu trgovina u užem krugu grada kao i u samome gradu. Kriminalističko istraživanje još uvijek je u tijeku i iskreno se nadam da će rezultirati utvrđivanjem počinitelja tih djela- rekao nam je kriminalistički inspektor PP Velika Gorica, Nikica Ljubanović.

Bez pokušaja ubojstava i ubojstava

Kategorija najtežih kaznenih djela, a to su ubojstva i pokušaji ubojstva na postajnom području Velika Gorica 2019. godine nije bilo što je ustvari jedan od velikih pokazatelja kako se radi o sigurnom i mirnom gradu u kojemu je stupanj sigurnosti doista na zadovoljavajućoj razini, komentiraju iz goričke policije.

Podsjećaju da se zadnje ubojstvo dogodilo u Vukovini 2016. godine, ali i da smo u 2018. godini imali pokušaj ubojstva kada je došlo do napada nožem u autobusu ZET-a, taman za vrijeme Svjetskog prvenstva.