
Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu
Prava žena u rujnu miriše na ajvar-kaže šaljivi natpis koji se ovih dana "lajka" na društvenim mrežama. Ovaj namaz kao posebno ukusan dio zimnice pripremat će se u brojnim domaćinstvima već ovog vikenda, a sve za dobar ajvar može se pronaći i na goričkom sajmištu.
Ajvar, omiljen na stolu tijekom cijele zime, a i godine, pravi se na jesen, kada je puna sezona paprike. Priprema se od ljutih i od slatkih paprika te patlidžana. Upravo ovo povrće pojavilo se u velikim količinama na goričkom sajmištu, a od ranog jutra to je sve traženija roba.
-Pošto paprika?- upit je kojeg se malo pa malo moglo jutros čuti između štandova s povrćem.
-Paprika pet kuna kilogram, patlidžan šest-odgovara prodavačica na ulazu u sajmište pokazujući na zapakirano povrće. Nekom je to dovoljno, pa ukoliko se povrće svidi ovako na oko, prodaja je dogovorena. No, prođete li par koraka dalje može se naći i povoljnije, jer svaka je kuna, pa makar i jedna, bitna.
-Paprika 5 kuna, patlidžan isto 5 kuna-odgovara gospodin s drugog štanda svakog petka tu dolazi prodavati. Spremate li se raditi punjene paprike, pa vam odgovara i žuta paprika, nju možete pronaći i za manje od 4 kn po kilogramu.
-Dolazimo iz Bjelovara, uzgajamo povrće i prodajemo ga ovdje svakog petka. Nije nam teško doći jer prodaja ide, a za ajvar se najviše traži paprika roga-rekao nam je gospodin Goran koji sa smiješkom od jutra kupcima nudi povrće. U poslu mu pomažu članovi obitelji, a on, kao i prodavači iz Garešnice ili okolice Siska pokazuju da ovdje stižu odasvud iako goričko sajmište nije veliko kao nekada.
Tko voli domaće i cijena bude prihvatljiva ovdje na sajmištu najlakše je vreće s povrćem prebaciti u gepek i obaviti kupnju u kratkom roku, osim ako naravno ne sretnete nekog od prijatelja pa svratite na čašicu razgovora. Uz namirnice potrebne za ajvar, ovdje se kao i svakog petka na Gorice može pronaći i drugo povrće i domaći proizvodi, sir s paprikom ili vlascem, domaći med, krastavci, feferoni...pa i češnjak i rajčica koji se mogu naći također u ajvaru jer svatko ga pravi na svoj način, a raznovrsnost recepata idu do tih razmjera da jedni neće ni koristiti patlidžan, dok će neki umiješati i šljive.
-Uvijek ovdje kupujem papriku za ajvar, a radit ćemo ga u dvije ture jer pripremamo naveliko. Svi ga vole, a dobar dio podijelimo prijateljima I rodbini-rekla nam je gospođa Barbara kojoj će u pripremi zimnice ove godine pomoći i snaha. Njihova će kuhinja, kao i mnoge druge, ovih dana mirisati na domaći ajvar.
Galerija slika

Policija tijekom vikenda evidentirala 18 prometnih prekršaja, uhićen vozač zbog vožnje bez položenog ispita

Velečasni Vladimir Cvetnić proslavio 50 godina svećeništva u kapeli svetog Vida u Mraclinu

Borba za trofej na Leštantu: Igra se Kup Turopoljsko-posavske lige

Lučelnica dočekuje Brešku ligu na Lukinić Brdu: Novo Brdo čuva netaknutu mrežu, Dubranec i Šiljakovina u derbiju na kraju dana

Oproštaj od goričkog travnjaka protiv Nogometnog sindikata: Volio bih stvarno da ovaj tjedan i potpišemo s igračima s kojima pregovaramo

Idući tjedan novo zaprašivanje komaraca na području svih velikogoričkih naselja
