°C 13

Šembera zatražio hitnu sjednicu Gradskog vijeća: Aglomeracija mora ići dalje, ako stane, posljedice su katastrofalne

21.09.2020.

Petar Brnada

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću grada Velika Gorica i član kluba vijećnika MOST-a NL u GV VG, Alan Šembera, uputio je otvoreno pismo dogradonačelniku Velike Gorice i predsjedniku Gradskog vijeća u kojemu traži hitno očitovanje o nastavku provedbe projekta Aglomeracije.

Pismo vijećnika Šembere prenosimo u cijelosti:

„Poštovani dogradonačelniče VG (u funkciji obnašatelja dužnosti gradonačelnika), poštovani predsjedniče Gradskog vijeća VG, u situaciji kada su svi odgovorni i relevantni za najveći projekt u povijesti Velike Gorice i Turopolja odsutni na nepoznati rok, obraćam vam se ovim otvorenim pismom kao gradski vijećnik, ali i odgovoran i zabrinut građanin našeg grada, koji očekuje značajne rezultate od projekta Aglomeracija VG.

Gradonačelnik je jedini član skupštine VG Vodoopskrbe, direktor VG Vodoopskrbe je bio aktivno uključen u projekt, a glavni koordinator je bila osoba zadužena za pripremu EU projekata. Svi su oni sada izvan funkcije.

Kao što sam nekoliko puta napominjao na sjednicama Gradskog vijeća, projekt Aglomeracija u početnom iznosu od 500 mil kuna, te naknadnom revidiranom iznosu od 700 mil kuna, od čega 70% bespovratnih sredstava EU, strateški je najvažniji ali tehnički i projektno najzahtjevniji projekt kojeg su naš grad i Turopolje uopće imali. To je pravi poklon EU našem gradu i okolici, koji kvalitetu života stanovnika treba dignuti na puno viši civilizacijski nivo.

Isto tako napominjao sam da ovaj projekt nosi i značajan financijski rizik, i to u slučaju ako ga se neće raditi po strogim EU i profesionalnim pravilima, kakva za ovakve projekte u europskom-poslovnom svijetu vrijede. EU kažnjava svaku grešku u projektu strogom penalizacijom, koja može prelaziti i stotinu milijuna kuna. Što bi takvi penali za gradski proračun značili vrlo je jasno – bankrot gradskog proračuna!

U nastaloj situaciji Aglomeracije VG imamo realnu opasnost da zbog kompromitiranja dijela natječaja te hapšenja gotovo svih odgovornih od strane grada VG, cijeli započeti projekt sada može stati, i to iz čisto operativnih razloga – NEMA GA TKO ADMINISTRATIVNO ODRADITI!? U tom slučaju za grad se otvara još gori scenario, jer odabranim izvođačima, a sukladno potpisanim ugovorima, daje mogućnost pokretanja tužbe prema gradu zbog neispunjavanja ugovornih obaveza i naplate ogromnih odšteta!

Iz svega navedenog jasno je da projekt Aglomeracija VG mora ići dalje, jer ako stane posljedice mogu biti katastrofalne. Dio projekta vezan na pročistač otpadnih voda već i tako kasni, te je velika opasnost za rokove projekta koji moraju biti ispoštovani.

Nećemo dobiti kanalizaciju, uređene ceste i nogostupe, već ćemo imati milijunske tužbe izvođača i ogromne penale EU, doći ćemo na crnu listu EU, te nećemo moći dobiti niti eura iz fondova u slijedećem razdoblju.

Poštovani, obraćam vam se iz razloga jer su partneri i izvođači šokirani razvojem situacije, a građani zabrinuti za nastavak radova, te se mora reagirati danas i odmah, i to vrlo konkretnim potezima.

Iz svega navedenog tražim slijedeće:

-Hitnu redovnu ili izvanrednu sjednicu GV sa točkom dnevnog reda: izvješće o projektu Aglomeracije VG

-Imenovanje osoba koje će nastaviti raditi na projektu ispred VG Vodoopskrbe

-Odrediti izvođača na natječaju za pročistač otpadnih voda

-Formiranje stručnog Povjerenstva ili Nadzornog odbora, koje će odsada pratiti i kontrolirati razvoj ovog iznimno važnog projekta

 

U očekivanju vašeg hitnog odgovora i reakcije,

Srdačan pozdrav

Alan Šembera

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću grada Velika Gorica

Član kluba vijećnika MOSTa NL u GV VG“