°C 25

Stipe Bilić u srijedu prima književnu nagradu Albatros za svoj roman 'Slava'

07.12.2019.

Petar Brnada

Ovogodišnja književna nagrada Albatros koja se dodjeljuje od 1995. godine otišla je u ruke Velikogoričanina Stipe Bilića koji je svojim romanom 'Slava' oduševio tročlano povjerenstvo.

Nakon što je pobjednik 'Albatrosa' proglašen još krajem rujna, sada, uoči proslave Dana Grada, slijedi i svečana dodjela koja će se održati u srijedu, 11. prosinca, s početkom u 19 sati.

O toj prestižnoj nagradi odlučivali su Božidar Prosenjak, Maja Kušenić Gjerek i Darija Žilić – redom afirmirani književnici i dobri poznavatelji književnosti, svakako čijem sudu možemo vjerovati. Svima onima koji barem ponekada zalaze u gradsku knjižnicu Stipo je dobro poznato lice, uvijek vedro i spremno uskočiti u pomoć.

Kako nam otkriva autor kojega smo 'uhvatili' netom nakon što su proglašeni rezultati natječaja, riječ je o romanu koji opisuje život Slave Šenoe, žene Augusta Šenoe, inače rođene Ištvanić koja je živjela u Velikoj Gorici pokraj župne crkve Navještenja BDM.

- Udala se za Augusta i roman prati njenu borbu kroz život i vrijeme koje su proveli zajedno, ali i vrijeme koje je ona provela kao udovica. Ukratko, prati nju kao osobu koja je u životu prošla i trpjela puno toga te kako se odnosila, ustvari, prema svemu tome, prema djeci i svojoj okolini- priča nam Stipo.

O detaljima i sadržaju svog djela, 56- godišnji Stipo rođen u Banjoj Luci s pravom još ne želi pričati. Kako kaže, preporučuje svakome da ga pročita pa da donese vlastiti sud.

-Ono što do sada znam od ljudi koji su pročitali; svi su rekli da im se jako sviđa zbog pojedinih stvari, no ja sada ne bih u detalje, nego jednog dana kada djelo izađe na svjetlo dana, neka ga svatko pročita i prosudi sam- poručuje autor romana koji se prostire na stotinjak stranica.

Inače, nagrada "Albatros" dodjeljuje se za autore iz Hrvatske i dijaspore koji pišu na hrvatskom jeziku, uključujući i dijalekte. U obzir za nagradu dolaze sve književne vrste, a mogu se prijaviti autori koji nisu članovi profesionalnih književnih udruga (Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca). Kako kažu iz Pučkog otvorenog učilišta, cilj nagrade je poticaj neafirmiranim autorima, a kontinuitet Nagrade i velik broj nagrađenih knjiga svjedoči da se radi o nagradi koja je zaživjela. Pogled na dosad objavljene knjige pokazuje raznovrsnost i književno bogatstvo.

Stipi ova nagrada stiže u ruke samo nekoliko mjeseci nakon što je primio još jedno veliko priznanje. Naime, njegovo djelo o Trapistima u Bosni i Hercegovini ove je godine uvršteno u Nacionalnu biblioteku Njemačke što predstavlja ogromno priznanje za pisce neprofesionalce.

-Svakome je drago da ono što napravi u životu i postigne da bude što vrjednije. Ove godine ispalo je tako da je to jedna karika života koja osobno meni puno znači, ne samo zbog mene samog, nego i zbog moje obitelji i svih oko mene. Čovjek kada uspije nešto u životu, onda iza sebe ostavi trag u beskraju, kako je naš Oliver znao reći. Ovo je još jedan veliki trag za mene osobno, uz uvrštenje jedne moje knjige u nacionalnu biblioteku Njemačke- iskreno će Stipo kojemu čestitamo na nagradi.