°C 19

U goričkoj COVID-19 ambulanti dnevno se testira 40-ak građana, drive-in praktičan dok je sunčano...

16.09.2020.

Petar Brnada

S obzirom da je po završetku ljetne sezone došlo do porasta broja zaraženih koronavirusom, kako na području cijele Republike Hrvatske i Zagrebačke županije, tako i u ispostavi Doma zdravlja Velika Gorica, s prvim danom rujna u sklopu našeg Doma zdravlja s radom je ponovno započela COVID-19 ambulanta.

Novo otvaranje ambulante zagovaralo se zapravo još tijekom ljetnih mjeseci, prije svega zbog činjenice da su Velikogoričani do tada na testiranja morali ići ili u Rakitje ili u Ivanić-Grad gdje su prema odluci Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije uspostavljene ambulante za testiranja pacijenta s područja županije.

Isticala se tada jasna potreba da Velika Gorica kao najveći grad u županiji treba imati svoju COVID-19 ambulantu, a prema informacijama koje smo dobili iz našeg Doma zdravlja, odluka o ponovnom otvaranju pokazala se potpuno opravdanom.

Iz Doma zdravlja Velika Gorica doznali smo da se dnevno u korona-ambulanti u prosjeku testira od 35 do 40 Velikogoričana. Uzimanje briseva odvija se svakog radnog dana od 8 do 12 sati, a svi uzorci potom se nose u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Rockfellerovoj u Zagrebu.

Na nalaze pak, uglavnom se čeka jedan dan.

-Nalazi su gotovi za 24 ili najkasnije 48 sati. Liječnici nalaze za svoje pacijente odmah dobivaju na svoje računalo putem maila. Nakon uzetih briseva sve popise pacijenata mi prosljeđujemo našoj epidemiološkoj službi. Epruvete nosimo gore zajedno s uputnicama i onda nalazi dolaze ili epidemiologu, a svakako liječniku obiteljske medicine koji je uputio svog pacijenta- opisala nam je proceduru glavna medicinska sestra Ljubica Zrno naglasivši da imaju izuzetno dobru suradnju s kolegama što se tiče materijala i nalaza.

Isključivo na uputnicu

Iako se u pojedinim Zavodima i sličnim medicinskim ustanovama testiranje može obaviti uz plaćanje testa, u našoj COVID-19 ambulanti testiranja se vrše isključivo na uputnicu liječnika.

Sami postupak uzimanja brisa za građane ne traje duže od tri minute, no iza toga se krije puno više posla jer svemu prethodi medicinska priprema.

-Postupak traje 2 do 3 minute jer se dotada pripreme papiri. Dakle, pacijenti se najavljuju na broj telefona jer prije testiranja treba napraviti etikete, složiti epruvete po redu, kao i briseve i uputnice. To mi priredimo prije dolaska pacijenata tako da kada čovjek dođe mi već imamo sve podatke i tog časa kada on dođe uzimamo samo bris i to vam traje, kao što sam već spomenula 2 do tri minute- kaže Zrno.

U prvoj fazi rada COVID-19 ambulante, otkako je otvorena pa sve do 2. lipnja kada je zbog povoljnije epidemiološke slike zatvorena, obavljeno je oko 1200 testiranja i tada je prosjek iznosio 20-ak pacijenata dnevno. Nakon tromjesečne pauze, u ovih desetak dana rujna, na koronavirus testiralo se 400-tinjak Velikogoričana, a gotovo je nemoguće predvidjeti što nas očekuje na jesen i zimu i hoće li prosječne brojke padati ili značajno rasti.

Brisevi su se do sada uzimali na drive –in konceptu i kako otkriva Zrno, takav proces za sada ide čisto uredu. Naime, dok još traje lijepo vrijeme nemaju poteškoća s takvim načinom rada, no kako nam otkriva glavna medicinska sestra velikogoričkog Doma zdravlja, kada dođe lošije, hladno i kišovito, pa i snježno vrijeme, morat će osmisliti način kako testiranja što praktičnije obavljati i u takvim uvjetima.

 

 

(foto:VGdanas; M.Grahovac)