Novosti Sport Događanja

U velikoj policijskoj akciji „pao“ i dvojac koji je prevario našu 84-godišnju sugrađanku

25.11.2022. / Anes Šuvalić

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 11 muških i šest ženskih osoba starosti od 22 do 46 godina, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja. Sumnja se da je 26-godišnjak povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba te su u sastavu zločinačkog udruženja, od početka listopada do sredine studenog 2022. godine na području Zagreba, činili kaznena djela na štetu više osoba starosti od 64 do 93 godine.

Među žrtvama ove kriminalne skupine našale se i naša 84-godišnja sugrađanka. Uigrani dvojac uspio je od lakovjerne žene izvući gotovinu u vrijednosti više desetaka tisuća kuna.

Navodno je grupa s tzv. radnih telefona svakodnevno, nasumice iz telefonskog imenika birali i nazivali veći broj osoba. Lažno su se predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca. Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju.

Nakon stjecanja povjerenja oštećenih, osumnjičene osobe su dolazile na adrese stanovanja svojih žrtava te im se lažno predstavljale kao policijski službenici. Potom su im otuđili novac i nakit navodeći kao razlog da predmete moraju fotografirati, izdati potvrde i slično. Otuđeni novac i nakit su odnosili i predavali 26-godišnjaku koji je novac raspodijelio počiniteljima.

Ukupna protupravna korist koji su okrivljenici na opisani način pribavili iznosi najmanje 1.299.854 kune.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, jedna je osoba trenutno nedostupna policiji te se za njom intenzivno traga, dok se jedna osoba od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Policijski su službenici nadležnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave.

Foto: PUZ

U nastavku možete pogledati snimku uhićenja.

 

Podijeli