°C 1

[VIDEO] Alapići i Banderij u Gvozdanskom

13.01.2020.

Juraj Odrčić

Povijesne postrojbe Turopoljski banderij i Ban Gašpar Alapić pridružili su se obilježavanju 442. obljetnice herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibije branitelja te utvrde 13. siječnja 1578. godine. Turopolje je posebno vezano za ovo maleno mjesto preko priče kako su u obrani utvrde sudjelovali i Turopoljci pod zapovjedništvom Ladislava Bukovčaka iz Lomnice.

Misno slavlje održano je u nedjelju, 12. siječnja u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom u sklopu 11. hodočasničkog spomen-pohoda, a predvodio ju je vrhbosanski pomoćni biskup u miru Pero Sudar u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem.

Uz više stotina hodočasnika pristiglih iz cijele Hrvatske slavlju su nazočili i predstavnici županijske i lokalne vlasti, članovi Hrvatskog generalskog zbora te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon mise slijedio je mimohod u čast junacima Gvozdanskog do spomen-križa, gdje je molitvu za duše svih branitelja i žrtava Gvozdanskog iz 1578., 1941. i 1991. godine predmolio biskup Košić. Vijence i svijeće kod križa položili su predstavnici vlasti, braniteljskih udruga te predstavnici kulturnih i povijesnih udruga. Na kraju ispred samog kaštela Gvozdansko u čast žrtava zapaljen je „plamen slobode“.

 

Video: Nikola Cutuk/PIXSELL

foto: Povijesna postrojba Alapić

Galerija slika

[VIDEO] Alapići i Banderij u Gvozdanskom [VIDEO] Alapići i Banderij u Gvozdanskom [VIDEO] Alapići i Banderij u Gvozdanskom [VIDEO] Alapići i Banderij u Gvozdanskom [VIDEO] Alapići i Banderij u Gvozdanskom