°C 9

Za sedam velikogoričkih eko udruga iz Županije stiže 125 tisuća kuna

12.08.2020.

Petar Brnada

Brojnim eko udrugama i organizacijama koje značajno doprinose očuvanju statusa Zagrebačke županije kao „zelenog prstena“ oko grada Zagreba, dodijeljeno je 350 tisuća kuna.

Ta sredstva bit će raspodijeljena na ukupno 19 projekata, a riječ je o akcijama čišćenja divljih odlagališta, uređenja protupožarnih puteva, okoliša i pješačkih staza, radionicama o recikliranju, akcijama sadnje cvijeća i stabala i sl.- pojasnili su iz Županije.

Među eko udrugama koje će provoditi projekte našlo se i sedam udruga i društava koji djeluju na velikogoričkom području. To su DVD Velika Buna koji će za projekt 'Vatrogasci u eko-akciji čišćenja divljih odlagališta smeća' dobiti 14 000 kuna, pa zatim EKO REGIJA Velika Gorica koja za projekt 'SKUŠA – Solarna klupa u školskom ambijentu' dobiva 20 750 kuna, ali i Klub žena Pokupsko kojemu za projekt 'Medeni vrtić' od Županije stiže 14 450 kuna.

Potpore je uspjela dobiti i Udruga Vukovina u srcu kojoj za projekt 'Energija sunca na Ekološko-edukativnom parku Trokut' ide 33 739 kuna, kao i Zelena akcija Mičevec koja će za Mobilni informativni centar obnovljivih izvora energije dobiti 23 031 kuna.

Kulturno- umjetničko društvo Čiče iz Novog Čiča također se našlo na popisu za dodjelu sredstava- Njima će za projekt trajnog suzbijanja ambrozije stići 10 000 kuna. Sredstva stižu i ZMAG-, Zelenoj mreži aktivističkih grupa, koji će za projekt 'Hoću to! 4' dobiti 9300 kuna.

Popis svih projekata možete vidjeti OVDJE.

-Inače, čak 12 posto površine županije, odnosno oko 40 tisuća hektara zaštićena su prirodna područja. Koliko je priroda očuvana najbolje svjedoči činjenica da su upravo u Zagrebačkoj županiji brojne zaštićene životinjske vrste našle svoja staništa. Tako se već godinama na području županije gnijezdi najveća kolonija čigri u Hrvatskoj- otkrili su iz Županije.

Foto: Zagrebačka županija