°C 6

Zračna luka zbog prijetnje Korona virusa uvela dodatne mjere

25.02.2020.

Juraj Odrčić

Međunarodna zračna luka Franjo Tuđman poveznica je sa svijetom Velike Gorice, njome prolaze milijuni putnika godišnje, a što uz sve postojeće pozitivne aspekte za grad u aktualnoj situaciji sa širenjem zaraze virusom Covid-19, poznatim kao korona virusa, donosi i zabrinutost da bi zračna luka mogla biti prvo mjesto gdje bi se virus mogao pojaviti.

Upitali smo zračnu luku koje se mjere poduzimaju zbog ove ugroze, prvenstveno iz razloga što velik broj Velikogoričana radi na zračnoj luci te su u kontaktu s putnicima iz cijeloga svijeta.

Kad je riječ o putnicima, kažu iz MZLA-a, za nadzor i koordinaciju svih aktivnosti i procedura u smislu prevencije Korona virusa u zračnoj luci nadležne su službe granične sanitarne inspekcije, koje u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova imaju potrebne informacije o dolaznim putnicima iz područja koja su pod posebnim nadzorom.  

- Granična sanitarna inspekcija na zagrebačkoj zračnoj luci ima 24 satno dežurstvo, kao i medicinski tim Doma zdravlja Zagrebačke županije. Sa zračnom lukom su dogovoreni standardni postupci za prihvat putnika u dolasku, transferu, tranzitu i odlasku po kategorijama, te lokacije njihovog pregleda i mogućeg zadržavanja odnosno izolacije, prema odluci  sanitarnih inspektora - odgovorili su nam iz zračne luke.

Kad je u pitanju zaštita i prevencija zaposlenika u zračnoj luci, nabavljene su zaštitne maske te rukavice i dezinfekcijska sredstva koje po potrebi koriste zaposlenici koji su u neposrednom kontaktu sa putnicima, a Služba zaštite na radu Međunarodne zračne luke Zagreb u stalnom je kontaktu sa nadležnim zdravstvenim ustanovama u zračnoj luci, koje prate situaciju i daju upute za postupanje.

Hoće li Korona virus stići u Hrvatsku sada već gotovo nije niti pitanje, već kada će, a nadležne službe pozivaju da građani prate službene (pre)poruke kako se nepotrebno ne bi stvarala panika i pritisak na zdrastveni sustav.