Novosti Sport Događanja

Velika Gorica na Olimpijskim igrama: Lucian Bura, Damir Martin i hrvatski stjegonoša Giovanni Cernogoraz na spektakularnom otvaranju brodovima po rijeci Seini

26.07.2024. / Damir Žbulj

Sve je spremno za spektakularno otvaranje Olimpijskih igara u Parizu, najvećeg, najznačajnijeg i najuzbudljivijeg sportskog događaja na svijetu!

Umjesto uobičajenih prizora sportašica i sportaša koji koračaju atletskom stazom, sudionici i gledatelji uživat će u nikad viđenoj riječnoj povorci kroz srce francuske prijestolnice.

"Prije 104 godine je prvi put u povijesti olimpizma, barem modernog doba, upriličen mimohod natjecatelja ili sportaša na otvaranju Igara. Bilo je to u belgijskom Antwerpenu 1920. godine. Od tada pa sve do doslovno danas, svečanost otvaranja se načelno nije odveć razlikovala, jedna od druge.No, ono što je apsolutno svima bilo jedinstveno jest mjesto održavanja svečanosti otvaranja, kao i zatvaranja u konačnici. Na stadionu! Tako je bilo sve do Pariza 2024. godine. Glavni francuski grad i Igre 2024. u njemu, ući će u povijest kao prve ljetne olimpijske igre na kojima će se svečanost otvaranja održati izvan stadiona. Francuzi su se dosjetili nečeg ne samo inventivnog, nego i vrlo atraktivnog. Nemjerljivo atraktivnijeg, boljeg od svih dosadašnjih..."

"Predviđeno je gotovo 100 brodova. Veći od 203 nacionalna olimpijska odbora imat će vlastite brodove, dok će manji dijeliti plovila. Svi hrvatski sportaši i sportašice, koji uslijed obveza i daljine smještaja, mognu nazočiti događaju - trebali bi biti na jednom brodu," pojasnili su iz Hrvatskog olimpijskog odbora.

Iako su detalji pod velom tajne, predstava obećava veličanstvenu mješavinu tradicionalnih i modernih elemenata, odražavajući raznolik kulturni krajolik Francuske.

Po pristizanju na Trocadero, predviđen je mimohod zastava, a hrvatski će stijeg zajednički nositi judašica Barbara Matić i Giovanni Cernogoraz, olimpijski pobjednik iz Londona prije 12 godine, kad je nastupao za SD Gord i kad je tri puta osvajao titulu najboljeg sportaša Velike Gorice!

"Spreman sam, osjećam se dobro i što je najvažnije - zdrav sam. Prošla godina mi je bila sjajna, potom je uslijedila operacija koljena, ali vratio sam se, sada je sve dobro. Trebat će mi 4 do 5 treninga da upoznam strelište i da se prilagodim. Dat ću sve od sebe za dobar rezultat, nadam se finalu i onda je sve moguće. Najveći konkurenti mi stižu iz Engleske, Italije, Češke i Indije," rekao je naš zlatni olimpijac prije polaska u Pariz.

Damir Martin je posljednjih nekoliko godina ponosni Velikogoričanin. Inače rođeni Vukovarac pronašao je ljubav svog života u našem gradu, s Ivanom je zasnovao obitelj, a na upit o očekivanjima odgovorio da se njegovo očekivanje svodi na to da bude spreman, a što se tiče nastup:

"Ja i ne znam drugačije nego dati sve od sebe. Sve svoje resurse stavit ću u službu još jednog olimpijskog uspjeha, ali ne ovisi sve o meni..."

Dvostruki srebrni olimpijac iz Londona i Rija, kao i brončani s posljednjih Olimpijskih igara iz Tokija je itekako spreman, to nije nimalo upitno.

"Teško je reći jesu li mi ovo zadnje Igre. Da sam osvojio zlato u Riju, možda više ne bih veslao, da se nije dogodila bronca u Tokiju, možda ne bih putovao u Pariz..."

"Vidjet ćemo nakon Pariza gdje sam u tom pogledu."

Dio ovog velikog spektakla bit će i naš sugrađanin Lucian Bura, koji je prošli mjesec s Hrvatskom obranio naslov svjetskog prvaka u rukometu na pijesku, a u Parizu će, zajedno s Ivanom Dumenčićem i Ivanom Jurićem, biti predstavnici u ovom pokaznom sportu.

Nadamo se kako će se dečki na idućim Igrama boriti za medalju!

Spektakl je ovog petka u Parizu zaista zajamčen, kao i nezaboravan doživljaj svim sudionicima te milijardama gledatelja pred svim mogućim ekranima, a prijenos možete gledati i na HRT2 od 19.30 sati.

Hrvatsku će na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati 58 sportaša i 15 sportašica, u 16 sportova, a u akciji će biti od prvog službenog natjecateljskog dana, 27. srpnja.

Damir Martin će u subotu veslati kvalifikacije samca, u ponedjeljak Giovanni Cernogoraz ima kvalifikacijski nastup u svojoj disciplini trap.

Sretno, momci! Sretno, Hrvatska!

Podijeli