°C 20

Sindikalisti o pregovorima: Želimo zaustaviti narušavanje dostojanstva struke

12.10.2018.

Ivana Ćurić

Sindikat obrazovanja medijskih i kulturnih djelatnika očitovao se o nedavnim propalim pregovorima s Gradom Velika Gorica o povećanju plaća zaposlenih u vrtićima. Priopćenje potpisuje predsjednica SOMK-a Božica Žilić, a tekst donosimo u nastavku:

-Netočna je informacija da su sindikalisti podijeljeni. Odluka o neprihvaćanju prijedloga Grada Velika Gorica stajalište je većine članova Sindikata, a nakon provedenog osobnog izjašnjavanja.

Iako smo tijekom dugih pregovora uspjeli približiti stajališta za većinu radnih mjesta, ostalo je sporno nerješavanje koeficijenta za radno mjesto odgojitelja. Sindikalna strana predlagala je, da se koeficijent za odgojitelje VŠS podigne na 2,50 s 2021. godine, iako ni s tako predloženim koeficijentom još uvijek ne bismo dostigli veliko zaostajanje u njihovim plaćama, a sve sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju. Više nego razuman prijedlog.

Odgojitelji su nosioci djelatnosti, provode kvalitetne programe i projekte s djecom, često je to rad na granici "znanstvene fantastike", hvaljeni su s pravom od Osnivača i roditelja, no nažalost nisu primjereno plaćeni za svoj rad. Nerješavanje ovog pitanja u potpunosti je narušavanje digniteta i dostojanstva struke što želimo zaustaviti.

Licemjerno je govoriti kako su nam djeca na prvom mjestu, a one koji s njima rade stavljati na zadnje!

Stoga, izjava gospodina Ačkara očito nije znak razumijevanja suštine problema, već pokušaj da se umanji vrijednost rada odgojitelja, obezvrijedi uloga sindikata i unese nemir među zaposlene, što nećemo tolerirati.